szombat, január 09, 2016

A Lovćen hegy elfoglalása - 1916. január 10.

A háború kitörésekor a montenegrói haderő a Lovćen hegyről könnyen tűz alatt tudta tartani a cattarói támaszpontot, ezért jelentős tüzérségi erőket telepített oda. Az öblöt körülölelő hegyek közül az 1009 m magas Pestingrad csúcson 12 db 12 cm-es, a 955 m magas Krastaci-csúcson 8 db 15 cm-es ágyú és 4 db 21 cm-es tarack, az 1380 m magas Kuk állásban 12 db 15 cm-es mozsár, 4 db 9 cm-es és 8 db 15 cm-es, valamint 6 db 21 cm-es tarack került beépítésre. 
Az egyik cs. és kir. romboló tűz alatt.
Mivel a Cattarói-öböl természetes adottságainak köszönhetően kiválóan alkalmas volt flottatámaszpontnak, a cs. és kir. haditengerészet egyik legfontosabb célja a Lovćen megtisztítása volt. Az ütegeket csak a tenger felől lehetett megsemmisíteni, viszont a hadihajók ágyúit nem ilyen feladatokra tervezték, és az álcázott célpontok felderítése is nehézséget okozott. A probléma megoldását a tengerészeti repülők jelentették, melyek a levegőből ki tudták kémlelni az álcázott célpontokat, megfigyeléseikkel pedig pontosítani tudták a hajók tűzvezetését. 
Az SMS Radetzky egyik lövegtornya a Lovćen hegyet célozza. Jól látszik a levont megfigyelő ballon.
A montenegrói tüzérek azonban hathatós segítséget kaptak a szövetséges franciáktól, akik szeptember 17-én 4 db 15 cm-es, és 4 db 12 cm-es hajóágyút telepítettek a hegyre a kezelőszemélyzetükkel együtt. Az ütegek október közepére kerültek tüzelésre kész állapotba, de mivel feketelőport használtak, a füst könnyen elárulta helyzetüket. Az új fenyegetés leküzdésére Anton Haus flottaparancsnok az SMS Radetzky csatahajót küldte Cattaróba, mely október 27-én 30,5-es ágyúival két francia üteget is elhallgattatott, jelentős emberveszteséget okozva. A franciák, kudarcukat belátva, kivonták embereiket a magaslatról, a lövegek kezelését pedig átadták a montenegróiaknak.

A Lovćen elfoglalására, az ütegek leküzdése ellenére, csak Szerbia összeomlása után került sor. Stephan Sarkotić (később von Lovćen) tábornok január 8-án indította meg csapatait a hegy elfoglalására, melyben a cs. és kir. hadihajók is támogatták. A védők elképzelhetetlennek tartották, hogy a tüzérséggel is védett meredek magaslatokat a támadók elfoglalják, a Monarchia csapatainak azonban ez mégis sikerült. Ezzel egy időben északról és keletről is támadást indítottak a Központi Hatalmak Montenegró ellen, mely január 13-án, még a teljes megszállás előtt, békét kért. Ezzel véglegesen megszűnt a cattarói támaszpontra nehezedő fenyegetés.
A védők emlékműve a hegyen. (Forrás: ifjmonarchista.blog.hu)



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP