kedd, március 29, 2016

A Women Police Service és a női őrjáratok Nagy-Britanniában

A háború kitörése után Britanniában a "khaki láz" elterjedéséről számoltak be. A "khaki láz" fiatal lányok és nők fokozott izgatottságát jelentette, amit a katonák közelében éltek át, ahogy a patriotizmus hullámai végigsöpörtek az országon. Habár a "khaki láz"-t hamar elsöpörte a háború nyomasztó valósága, a fiatal nők viselkedése sokak számára továbbra is aggasztó volt. Ezen aggodalmak természetesen a katonákhoz fűződő viszonyuk körül csúcsosodtak ki. Azon városokban, ahol számos katona állomásozott, kijárási tilalmat rendeltek el. A legsúlyosabb megszorításokat az 1914-es Államvédelmi Törvény 40d cikkelyében találjuk. Ez a paragrafus bűncselekménnyé nyilvánította, ha egy nemi betegségben szenvedő nő szexuális kapcsolatot kezdeményezett, vagy létesített egy férfivel. 

A fiatal nők viselkedése keltette aggodalmak azonban jó lehetőséget adtak a feministáknak, hogy egy női rendőrség felállítását kezdeményezzék. Két női csoport is szervezett őrjáratokat, hogy szemmel tarthassák a tévúton járó lányokat. A radikálisabb szervezet a Margaret Damer Dawson és Mary Allen által alakított Women Police Service volt. Mindkét hölgy kapcsolatban állt a Women's Social and Political Union nevű militáns szüfrazsett mozgalommal. A WPS működése során a tévelygő nőket, és a katonafeleségeket egyaránt figyelmeztette az erkölcstelen viselkedés veszélyeire. Az őrjáratokban részt vevő nők egyenruhát viseltek, és szigorú eljárási szabályzattal rendelkeztek. Ez a rendőrséghez hasonlóan rendelkezett a szolgálat közbeni beszélgetésről, a pontosságról, valamint tiltotta a pénz elfogadását, és a pletykálkodást.
A WPS tagjai őrjáraton.
A másik női rendőrséget a középosztálybeli National Union of Woman Workers önkéntesei alkották, és csak néhányuk tartozott a radikális feministák közé. A szüfrazsett tüntetéseken letartóztatott nőket nem engedte tagjai közé. A WPS-el ellentétben ez a szervezet csak úgy tekintett magára, mint egy rendőrséget segítő mozgalomra. Azonban mindkét csoport rengeteg időt töltött a munkásnők viselkedésének felügyeletével. Parkokban és közösségi terekben járőröztek, szétválasztották a még nem házas párokat, és rászálltak a veszélyesnek nyilvánított nőkre. A WPS még szerződést is kötött az Ellátmányügyi Minisztériummal, hogy a hadianyag gyárakban egyre nagyobb létszámban munkába álló nőket felügyelhesse. Letartóztatási joguk nem volt, de bírósági ügyekben tanúként a rendőrség oldalán álltak. 



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP