szombat, március 05, 2016

Újabb Zeppelin támadás a Brit-szigetek ellen – 1916. március 5-6.

Március 5-6. télies éjszakáján két Zeppelin támadta meg Hullt. Eredetileg mindkettő Rosythra márt volna csapást a Nyílt Tengeri Flottával közösen, de a szeles időjárás megakadályozta őket, hogy elérjék eredeti célpontjukat. Az L 14 könnyen megtalálta a Flamborough-fokot, mivel a talajt hó borította, valamint Hull és Beverly is azonosítható volt. Az L 11 egy órával később, és Tunstallon keresztül érkezett Hull fölé, akkor, amikor az L 14 már távozott. Mivel felhők takarták a célpontokat, addig várt, amíg kitisztult az idő. 

Ahogy a bombakamrák ajtajai kinyíltak, az ezer méteres mélységből tisztán látszódtak a város fényei. Az egyik bomba Earle's Yard közelében esett a folyóba, és részben megsemmisített egy 3 000 tonnás hajót. A károk többsége nem volt ennyire súlyos, de a robbanások betörték a Paragon állomás tetőablakát, az aláhulló törmelék pedig 17 ember életét oltotta ki. Az alatt a két óra alatt, amit a két léghajó a célpontok felett töltött, egyetlen támadás sem érte őket. Beverlyben, ahol a legközelebb becsapódó bombák is csak a mezőkön értek földet, a Royal Flying Corps egyik tisztjét megtámadta a felbőszült tömeg. A támadás után Hull polgármesterének ígéretet tettek, hogy légelhárító ütegeket telepítenek a városba. 
A Collier utcát ért károk a támadás után.
Egy futár, aki a rendőrparancsnoknak továbbított egy üzenetet, később azt vallotta, hogy látta a nyitott bombakamrákat, és hogy az Edward király utcai prostituáltak térden állva könyörögtek, hogy ne bombázzák le őket.

Ezzel egy időben a britek a dél-afrikai Smuts tábornokot, és jelentős erősítést küldtek a kelet-afrikai hadszíntérre. Ennek köszönhetően újra visszaszerezték a kezdeményezést ezen a hosszú ideje elhanyagolt fronton. Smuts tábornokot azzal a feladattal bízták meg, hogy semmisítse meg a sikeresen védekező von Lettow-Vorbeck haderejét. Smutsnak körülbelül 20 000 katonája volt, többségében dél-afrikaiak, de indiai, brit, belga, rodéziai, majd nem sokkal később portugál katonák is szolgáltak a parancsnoksága alatt. Ezt az erőt 50 000 afrikai hordár egészítette ki.
Királyi Afrikai Lövészek menetben.
Smuts hadtestekbe osztotta csapatai, és több irányból intézett támadást. A csatározások nagy része Brit Kelet-Afrika határainál zajlott le, a Kilimandzsáró lába alatt. A tényleges harcok meglehetősen ritkák és rövidek voltak, az igazi gyilkos a számtalan betegség volt, ami megtizedelte a katonákat. A 9. Dél Afrikai Gyalogezred eredetileg 1 135 emberrel érkezett a hadszíntérre, de októberre csak 116 harcképes katonája maradt, anélkül, hogy akár egyetlen komolyabb összecsapásban részt vettek volna.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP