csütörtök, április 21, 2016

A somme-i csata - egy szemtanú beszámolója

F.W. Beadle hadnagy az angol tüzérségtől így emlékezett meg az Indiai Decca lovasságról: “Elképesztő látvány volt, ahogy vágtattak a magasba emelt lándzsáikkal és a lobogó zászlóikkal, fel a domboldalon, egyenesen High Wood-ba.

Persze mind elhullottak, mert a gyalogság a völgy másik oldalán harcolt, messze tőlünk, míg a lovasság hozzánk közel.

Sosem láttam ehhez hasonlót. A lovasság egyszerűen belevágtatott a géppuskák tüzébe. A töltényhüvelyek teljesen beborították a talajt, lovak és lovasok zuhantak a földre. Esélyük sem volt, mert a németek helyzeti előnyben voltak azzal, hogy a domb tetejéről tüzelhettek a völgyben rohamozó katonákra.

Teljes volt a pusztítás. Gyönyörű, de tragikus látvány.”
Deccan lovasság Bazentin Ridge-nél.
A lovasság a klasszikus módon közelítette meg High Wood-ot. Számos gyalogost és lövészt megöltek, és 32 katonát ejtettek fogságba a vetésben. Mikorra lement a nap, teljesen elfoglalták az utat Longueval és High Wood között, és egész éjszaka tartották is.

A veszteség, amit a lovasság okozott a németeknek, pontosan kettővel volt kevesebb, mint amekkorát ők maguk elszenvedtek.

Ahogy a harcok folytatódtak, a lovasság egyre nagyobb részét gyalogosként vetették be. Reg Lloyds közlegény a Cheshire Yeomanry egységből így emlékezett vissza:

“Erősen megfogyatkozott a gyalogság, és egyre kevesebb igény volt a lovasságra, ezért egyszerűen leszállítottak minket a lovainkról. Borzasztó érzés volt, hogy “lefokoztak” minket gyalogos katonáknak.

Persze nem is voltunk edzettek a gyalogláshoz, elvégre sohasem kellett a lovak mellett. Ahogy megérkeztünk Franciaországba, azonnal kaptunk egy pár hetes gyalogsági kiképzést, hogy készen álljunk a mészárszékre.”



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP