szombat, május 07, 2016

A németek elfoglalják a Côte 304-et - 1916. május 7.

A verduni csata központja február és május között a Meuse folyó bal partja volt, Verdun városa előtt. A francia seregek a 295 méter magas Halott ember dombon és a Côte 304 dombon állomásoztak, ami nagy előnyt adott nekik a magasabb pozíció miatt. Könnyű volt védeni a hegygerincet, ahol a tüzérség tartózkodott.

A két sereg már hónapok óta harcolt a Halott ember domb megszerzéséért, de a franciák kitartóan védték azt, mialatt a német katonák folyamatosan özönlöttek a völgyből. Az árkokat szinte naponta foglalták el és vissza, miközben mind a két oldal iszonyatos veszteségeket szenvedett, és folyamatosan hozták az erősítést a mészárszékre. Májusban a németek 500 ágyúval nyitottak tüzet a Côte 304-re és két napon át bombázták a franciákat, akik erre nem voltak megfelelően felkészülve. Az egyik zászlóaljból mindössze hárman élték túl a csapást, a társaikat élve maguk alá temették az összeomló árkok. Akik túlélték, napokig maradtak élelem és lőszer nélkül. 
Francia katonák a Cote 304 dombnál.
Az erősítés folyamatosan szivárgott a francia vonalakhoz, de senki nem tudta valójában hova kell menni és mit kell ott tenni. “Senki sem tudta a pontos helyét az összekeveredett seregeknek” jelentette az egyik francia századparancsnok. “Mozdulni is képtelenség volt, a katonák szinte élő falat képeztek, hogy ellenálljanak a lavinaként zúduló német katonáknak”

A franciák élő fala nem sokáig tudta tartani magát. Végül május 7-én a Côte 304-et elfoglalták a németek, akik azonnal extra cigaretta adagot igényeltek, hogy kibírják a rothadó testek szagát. Nagyjából 10 000 francia katona esett el Henri Petain parancsnoksága alatt az országuk eme kicsiny pontjáért. Ezzel a vereséggel a Halott ember domb is védtelenné vált.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP