csütörtök, május 12, 2016

Az utolsó kivégzések - 1916. május 12.

James Connolly és Seán Mac Diarmada halálával zárult a dublini felkelők kivégzésének sora. Connolly volt lázadók parancsnoka, akik Dublin utcáin harcoltak. 

Connolly Edinburgh ír negyedében született, és egyszerre volt republikánus és szocialista. Ő vezette az Ír Polgári Sereget, és a trade unionista katonákat, akik a felkelésben harcoltak. Súlyos sérülést szenvedett a főpostánál, ahol egy puskagolyó találta el. Raboskodását a Dublin kastélyban fekvőbetegként töltötte, majd ő volt az utolsó, akit kivégeztek. Hordágyon vitték a kivégzőosztag elé, majd egy székhez kötözték, annak ellenére, hogy az orvosai szerint amúgy is belehalt volna sebeibe.

Connolly halála bőszítette fel legjobban az íreket. Noha sokan nem pártolták a felkelést, de a brutális megtorlást, és a rengeteg kivégzést a hazájuk elnyomásának tekintették.  
Az egyetlen fotó, ami a felkelés során Connolly-ról készült. Hordágyon fekszik a katonák közt.
Seán Mac Diarmada: 1884-ben született Leitrimben. 1900-ban Glasgow-ba emigrált, majd onnan tovább Belfastba, 1902-ben. 1906-ban csatlakozott az Ír Köztársaság Testvériséghez Belfastban, majd 1908-ban átköltözött Dublinba, ahol igazgatói pozícióba került az IRB újságjánál, az Irish Freedomnál.  

Noha 1912-ben elkapta a gyermekbénulást, mégis megbízást kapott, mint az Ír Önkéntesek ideiglenes tagja, majd 1915-ben átkerült az IRB katonai bizottságába. A felkelés alatt a főpostában berendezett főhadiszálláson szolgált. 1916. május 12-én végezték ki. 



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP