vasárnap, június 05, 2016

Lord Kitchener halála – 1916. június 5.

Horatio Herbert Kitchenert a hadüzenet kitörése után nevezték ki háborús államtitkárnak, és neve gyorsan összefonódott a brit háborús erőfeszítésekkel. Megszervezte a róla elnevezett önkéntes haderőt, és felügyelte a brit gazdaság háborús termelésre való átállítását. A toborzóplakátokon szereplő képmása, és „A hazádnak szüksége van rád!” szlogenje mai napig a háború egyik ikonikus emléke.

Június 5-én érkezett Scapa Flow-ba, hogy az HMS Hampshire páncélos cirkáló fedélzetén diplomáciai céllal Oroszországba hajózzon. Az HMS Hampsire 16:45-kor futott ki a kikötőből két kísérőjével, a Unity és Victor rombolókkal, azonban a viharos szélben a kísérőhajók lemaradtak, majd Savill kapitány vissza is küldte őket a kikötőbe, mivel ezen a helyen egyáltalán nem tartott tengeralattjáró támadástól.

Az HMS Hampshire két és fél kilométerre hajózott Orkney szigetétől, amikor 19:40-kor váratlanul aknára futott. A mentést szinte lehetetlenné tette, hogy a mentőcsónakokat a hullámok a hajó oldalához verték, és darabokra törtek. A cirkáló 15 perccel a robbanás után elsüllyedt. A fedélzetén tartózkodó 655 fő legénységből és 7 utasból mindössze 12-en élték túl a szerencsétlenséget. Kitchener holttestét sohasem találták meg.
Kitchener az HMS Iron Duke fedélzetén, a halála napján.
Charles Repington újságíró így emlékezett meg a Kitchener halála által kiváltott sokkról: „Bárhogy is reménykedünk, most már bizonyos. Egy nagy ember eltávozott. A szolgálatot, melyet a háború első napjaiban végzett, sohasem felejtjük el. Meghaladta azon kollégáiét is, akik mellette szolgáltak, azon kevesekét, kik irigyelték népszerűségét. Magányos munkastílusa nem volt összeegyeztethető a modern háború kollektivizmusával. Túl nagy volt a feladat és számtalan hibát vétett. Nem volt jó csapatjátékos. De mégis a többiek fölé magasodott, és végül a legnépszerűbb ember lett az országban. Egy kemény szikla, mely szilárdan áll a dühöngő viharban.”

Kitchener haláláról számtalan konspirációs elmélet született, melyek közül mi most csak egyet emelnénk ki. Még a búr háború idején, Frederick Joubert Duquesne beépült a Dél-Afrikában állomásozó brit hadseregbe, és megpróbálta meggyilkolni Kitchenert. Azonban mielőtt tervét végrehajthatta volna, lebukott, és halálra ítélték. Sikertelen szökési kísérlete után Bermuda fegyenctelepére szállították át, de onnan az Egyesült Államokba szökött. Később az MI5 megerősítette, hogy Duquesne német kém, és számtalan szabotázsakciót szervezett a brit hajózás akadályozására Dél-Amerikában. Clement Wood életrajzíró szerint Duquesne 1916. június elején Boris Zakrevsky herceg néven Angliába utazott, és Kitchener közelébe férkőzött, majd annak kíséretével együtt felszállt az HMS Hampshire fedélzetére. A cirkáló kifutása után jelzett a közelben tartózkodó német tengeralattjárónak, majd egy kis csónakkal elhagyta a hajó fedélzetét. A hajó elsüllyedése után a tengeralattjáró kimentette, és azzal Németországba utazott. Tettéért megkapta a vaskeresztet, később pedig számtalan kép jelent meg róla, melyen német egyenruhában látható, mellén a kitüntetéssel. A történet hitelességét azonban több kutató is megkérdőjelezte, és a német levéltárakban sem találtak olyan dokumentumot, ami igazolná azt.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP