szerda, január 04, 2017

Elsüllyed az orosz Peresvet sorhajó - 1917. január 4.

A Peresvet sorhajó meglehetősen kalandos karriert futott be. Két testvérhajójával, a Pobedaval és az Oslyabyaval együtt 1901-1903 között álltak szolgálatba, majd azonnal áthelyezték őket Port Arthurba.

1904. február 8-án sötétedés után a japán haditengerészet torpedónaszádjai meglepetésszerű támadást hajtottak végre a kikötőben állomásozó orosz hadihajók ellen, majd másnap a japán csatahajók is megjelentek. Az oroszok ezt a támadást sikeresen visszaverték, és a Peresvet csak minimális károkat szenvedett. Ezzel kitört az orosz-japán háború.
A Peresvet sorhajó 1901-ben.
Augusztus 10-én az orosz hajóraj megpróbált kitörni Port Arthurból, és Vlagyivosztokba hajózni, de a japán erők a sárga-tengeri csatában visszafordulásra kényszerítették őket. A Peresvet is súlyosan megsérült, összesen 39 gránát találta el, Wilgelm Vitgeft kötelékparancsnok pedig elesett. Ezután szeptemberig javították.

December 5-én az ostrom során a japánoknak sikerült elfoglalniuk a 203-as dombot. Ezután már közvetlen irányzással tudták lőni a kikötőben álló hajókat. A Peresvet is több találatot kapott, ezért az oroszok december 7-én a sekély vízben elsüllyesztették.
Port Arthur kikötőjében, megfeneklett állapotban.
A város bevétele után a japánok 1905. június 29-én kiemelték, és Sasebo haditengerészeti kikötőjébe vontatták. Sagami névre keresztelték át, majd 1908-ban besorolták a saját flottájukba. Még ebben az évben része volt annak a köteléknek, mely a Japánba látogató amerikai Nagy Fehér Flottát fogadta. 1912 augusztusában első osztályú partvédő hajónak minősítették át.

Mivel az első világháború kitörésekor Japán és Oroszország szövetségesek lettek, 1916-ban az oroszok néhány más hajóval együtt visszavásárolták, hogy megerősíthessék flottájukat. A Peresvet április 3-án Vlagyivosztokba hajózott, ahol visszakapta régi nevét, és páncélos cirkálónak minősítették át.

1916 végén az oroszok úgy döntöttek, hogy a Fehér-tengeri Flottához helyezik át, majd Európába indult. 1917 január elején megállt Port Saidban, hogy néhány kisebb javítást végezzenek rajta. 1917. január 4-én, a kikötőtől 10 tengeri mérföldre, két, a német U-73 tengeralattjáró által telepített aknára futott. A hajón tűz ütött ki, majd elsüllyedt. 167 (más források szerint 116) embert vitt magával a hullámsírba.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP