vasárnap, szeptember 03, 2017

Megújulhat az 1863-ban épült orosz Strelets monitor

A Strelets monitor a tíz tagú Uragan-osztály tagja volt, mely egységek az amerikai Passaic-osztályú monitorok tervei alapján épültek. Az 1500 tonna vízkiszorítású hajók 61 méter hosszúak és 14 méter szélesek voltak, merülésük pedig 3,3 méter volt. Egyetlen gőzgéppel rendelkeztek, mely 6 csomós sebességet biztosított nekik. Szolgálatba állításukkor két 229 mm-es, sima csövő, elöltöltős ágyúval rendelkeztek, amiket csak 1873-ban cseréltek le modern hátultöltös Krupp ágyúkra.

A Strelets történetéről kevés adat maradt fenn. 1875. július elején a megfeneklett Admiral Chichagov monitor mentésében segédkezett. A művelet során az elszabaduló vontatókötél súlyosan megsebesítette az egyik tisztet és a fedélzetmestert, akik közül az utóbbi később belehalt sérüléseibe.
A Strelets monitor fénykorában.
1892. február 13-án a Strelets monitort partvédelmi páncélossá minősítették át. 1900. július 6-án Kronstadt kikötőjébe vezényelték, hogy végleg kivonják a szolgálatból. Augusztus 17-én végül úszó műhellyé minősítetták át, majd ennek megfelelően átépítették. Új neve Plavmasterskaia No. 1 lett. Ebben a minőségében 1955-ig volt szolgálatban. Későbbi sorsáról a közelmúltig semmit sem lehetett tudni. 2015-ben fedezték fel Szentpétervár kikötéjőben, majd védettség alá helyezték. Jelenleg a teljes helyreállítására gyűjtenek.

A Strelets napjainkban.
Pillantás a fedélzet alá.
A hajóbelső kora ellenére megfelelő állapotban van.
A berendezés még a műhelyhajó korszakából van.
Az eredeti gépeknek már nyoma sincs.
Jól látszik az eredeti hajótest.
Forrás: seawaves.com



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP