kedd, október 17, 2017

Két német könnyűcirkáló megsemmisít egy brit konvojt - 1917. október 17.

1917. október 17-én a brit HMS Strongbow és HMS Mary Rose rombolók, valamint két felfegyverzett trawler, egy antant (2 brit és egy belga) teherhajókból álló konvojt kísért, melyhez kilenc semleges skandináv gőzös is csatlakozott. A konvoj 65 mérföldre nyugatra haladt a skóciai Lerwick-től, amikor a német SMS Bremse és SMS Brummer könnyűcirkálók keresztezték útjukat. A rendkívül rossz látási viszonyok közt az HMS Strongbow fedélzetén a közeledő német hajókat brit rombolóknak vélték. Több jelzést is leadtak, de mire rájöttek, hogy ellenséges hajókkal állnak szemben, már 2 700 méterre közelítették meg őket a németek. Az élen haladó SMS Brummer tüzet nyitott és szinte azonnal szétlőtte a brit romboló fő gőzvezetékét és antennáit. A britek ugyan megpróbáltak leadni egy rádióüzenetet, hogy figyelmeztessék a konvoj tagjait, azonban a németek zavarták a frekvenciát, így az nem ment át.

Az SMS Brummer a háború végén, úton Rosyth kikötőjébe.
Ezután a német cirkálók a tehergőzösökre nyitottak tüzet, és gyors ütemben kilencet is elsüllyesztettek. Az ágyúzás hangjára az HMS Mary Rose romboló előretört, és megtámadta a német hajókat, azonban hasonlóan gyorsan utolérte a végzet, mint az HMS Strongbow-t: egy, a gépteremben felrobbanó gránát mozgásképtelenné tette. Legénysége ennek ellenére tovább harcolt. French és Baily matrózok még ki tudtak lőni egy torpedót, de az nem talált. Mivel a németek teljesen szétlőtték a felépítményt, Fox kapitány kiadta a parancsot a hajó elsüllyesztésére, de a pusztító gránáttűzben a mentőcsónakok is megsemmisültek. Csak öt fő élte túl a romboló elsüllyedését a törmelékbe kapaszkodva. Fox kapitány és 82 tengerésze a tengerbe veszett. A HMS Strongbow személyzetéből 47 fő elesett, és csak 37-en menekültek meg. A tehergőzösök vesztesége 167 ember volt.
Az HMS Strongbow. Egy évvel élte túl szolgálatba állítását.
Bár aznap több brit hadihajó is a tengeren volt, egyik sem értesült időben a konvoj megtámadásáról, így nem tudták üldözőbe venni a német cirkálókat. Később a britek azzal vádolták a németeket, hogy a cirkálók tüzet nyitottak az elsüllyedt rombolók vízben úszó legénységére. Ezt a németek tagadták. A britek végül 1919 februárjában az általuk összeállított német háborús bűnök listájáról is kihúzták ezt a vádat. 



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP