péntek, január 12, 2018

Két brit romboló zátonyra fut és elsüllyed az Orkney-szigeteknél - 1918. január 12.

Az HMS Opal és HMS Narborough rombolók éjszakai őrjáraton (Dark Night Patrol) vettek részt az Orkney-szigetektől keletre. Feladatuk a gyors német aknarakók távoltartása volt. A két rombolót az HMS Boadicea könnyűcirkáló kísérte. A köteléket vezető HMS Opal kapitánya nem rendelkezett kellő helyismerettel, ami az éjszaka során végzetesnek bizonyult. 
AZ HMS Opal fénykorában
A kis kötelékre hóvihar csapott le, ami nullára csökkentette a látótávolságot. A két romboló megpróbált behajózni ugyan a közeli kikötőbe, de South Ronaldsay partjaitól keletre zátonyra futottak. Az HMS Opal háromszor is sziklának ütközött, mielőtt mélyebb vizek fölé sodródott volna. A hajótest a parancsnoki hídnál kettétört, majd egy nagyobb hullám elöntötte a farát, elmosva a kéményeket és az árbócot is. A gumicsónakok felborultak, míg a csónakdarut és a csónakokat szintén elsodorták a hullámok. A 95 fős legénységből csupán egyetlen túlélő volt, William Sissons tüzér. Két nappal később találtak rá. Egyedül neki sikerült partra úsznia, és valahogy átvészelnie a hideget
William Sissons, az egyetlen túlélő.
Mindkét hajó a topedóvető-csövekig süllyedt a jeges vízben, de a hullámok teljesen legyalulták a fedélzetüket. A roncsokban számos holttest maradt, de arra nincs adat, hogy kiemelték-e őket. A 188 halott közül 55-öt temettek el a Lyness-i katonai temetőben. A roncsokat a '30-as években eladták, és szétbontották. Ez az eset is jól mutatja, hogy a radar előtti korszakban a tengerészek milyen komoly veszélyekkel néztek szembe egy éjszakai, rossz látási viszonyok közt végrehajtott bevetés esetén.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP