hétfő, március 19, 2018

Az antant megkezdi a semleges Hollandia kereskedelmi hajóinak lefoglalását - 1918. március 19.

A semleges Hollandia nehéz helyzetbe került a Német Birodalom köré vont brit blokád, és az ez ellen indított német tengeralattjáró háború miatt. A britek, hogy a hollandok ne tudják kijátszani a blokádot,  arra kötelezték a Hollandiába tartó holland hajókat, hogy egy brit kikötőben átvizsgálás céljából megálljanak. A németek ezzel szemben egy keskeny korridort biztosítottak a hollandoknak, hogy kijuthassanak az Atlanti-óceánra, de minden holland hajóra kilövési engedélyt adtak, mely megállt egy brit kikötőben. Ez a patthelyzet azt eredményezte, hogy a hollandok arra utasították a hajóikat, hogy maradjanak a kikötőkben, nehogy elsüllyesszék, vagy elkobozzák őket.

Ez a helyzet nagyon rosszul érintette a holland kereskedelmet, az ország pedig komolyan megszenvedte az 1918-as telet, habár a külvilággal való kapcsolat a brit konvojokon keresztül továbbra is fennmaradt. A holland kereskedelmi társaság mindent megtett, hogy ebből a helyzetből kilábaljon az ország. Hosszú és titkos tárgyalások után arra az egyezségre jutottak, hogy a britek lefoglalhatják a kikötőikben álló holland hajókat, cserébe a maradék holland hajók szabadon hajózhatnak. 

A megállapodás végrehajtásával azonban komoly gondok voltak. Először is a holland kormány, mely némileg szimpatizált a németekkel, nem volt elragadtatva az ötlettől, hogy a hajóik többségét átadják a briteknek. Attól tartottak, hogy a németek bosszút állnak, és a tengeralattjáróik a holland kikötőket is blokád alá vonják. A késlekedés miatt az antant több ultimátumot is intézett a holland kormány irányába. A hollandok végül március 18-án elfogadták az ultimátumot, de csak fenntartásokkal. Két nappal később a US Navy megkezdte az amerikai kikötőkben állomásozó mintegy 70 holland hajó lefoglalását, amit másnap a Royal Navy is megtett. Ugyan a hajók tulajdonosainak kompenzációt ajánlottak fel, és a holland tengerészek hazaszállítását is vállalták, de az egész ügy az amerikaiak számára nagyon kellemetlen volt. Egy évvel korábban azzal a jelszóval léptek be a háborúba, hogy a semleges országok hajózási jogait biztosítani kell, most pedig egy semleges ország hajóit foglalták le. 

Uncle Sam-nek jó fogása volt.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP