péntek, augusztus 03, 2018

Megtalálták az 1917. március 10-én elsüllyedt olasz Guglielmotti tengeralattjáró roncsait

Az olasz Guglielmotti tengeralattjáró a két egységből álló Pacinotti-osztály második tagja volt, és 1916 decemberében fejezték be az építését. Ennek az osztálynak három torpedóvető-cső volt az orrába építve, ami azonban unikum maradt az olasz haditengerészet történetében, ugyanis többé nem építettek ilyen tengeralattjárókat.
A Guglielmotti az egyik próbaútján.
A Guglielmotti 1916. március 10-én indult el első és egyben utolsó útjára La Spezia-ból. Castiglioni kapitány azt a parancsot kapta, hogy a tengeralattjáróval Brindisibe fusson be, és az Adrián tevékenykedjen az osztrák-magyar haditengerészet ellen. 22:15-kor a Capraia-sziget mellett haladtak, amikor megpillantottak egy hajót, amiről azt hitték, hogy a kíséretükre küldött Cyrenaica ágyúnaszád. A valóságban azonban a HMS Cyclamen aknarakóval találkoztak, ami az Arcadia nevű csapatszállítót kísérte. 

A brit hadihajó tévesen német tengeralattjárónak azonosította a Guglielmotti-t és azonnal tüzet nyitott rá. Az egyik gránát a tengeralattjáró tornyánál csapódott be, és azonnal megölte Leopoldo Albini első tisztet. Ezután a hajó süllyedni kezdett, majd néhány perccel később elmerült, magával rántva a legénység felét. A HMS Cyclamen kimentette a túlélőket, majd jelentette, hogy "Megtámadtam és elsüllyesztettem egy nagy tengeralattjárót. Sajnálattal kell közölnöm, hogy a túlélők olaszok."

A tengeralattjáró roncsát a napokban találta meg két olasz aknászhajó 400 méteres mélységben. A maradványokat egy robottal is megvizsgálták. A felvételen jól láthatóak a tengeralattjáró különféle részei, és a löveg is. Az olasz haditengerészet egyik képviselője így nyilatkozott: "Ez a felfedezés is azon férfiak bátorságáról és hűségéről tesz tanúbizonyságot, akik a hazájukat szolgálták, és a legnagyobb áldozatot hozták."



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP