péntek, január 08, 2016

Macskák a fedélzeten

A fedélzeti macskák évezredeken keresztül a hajók elválaszthatatlan kellékei voltak, és számos hajón még manapság is találunk macskákat. Elsősorban azért tartották őket, hogy ne szaporodjanak el az egerek és a patkányok, amik komoly károkat tudtak okozni a kötélzet megrágásával, valamint betegségeket is terjesztenek. A macskákat időjárás előrejelzésre is használták, de számos babona is kapcsolódott hozzájuk, hiszen ha változó mértékben és előjellel is, de mágikus lényeknek tartották őket. 

A halászok feleségei pl. fekete macskát tartottak, mivel úgy hitték, mágikus képességeikkel megvédik férjeiket. Egy másik elterjedt hiedelem volt, hogy ha a fedélzeti macska oda megy valakihez, az jót jelent, ellenben ha félúton megáll és elszalad, biztosra vehette az illető, hogy balszerencséje lesz. A matrózok szerint a macskák képesek vihart kelteni a farkukban rejlő mágia segítségével. Így ha egy macskát kidobtak a hajóról vagy a tengerbe esett, óriási szerencsétlenséget jelentett, ugyanis biztosra vették, hogy pusztító vihart hoz a hajóra és az elsüllyed. Ha a hajó mégis átvészelné a vihart, kilenc évnyi szerencsétlenség vár majd rá. A macskákat időjósoknak is tartották: ha egy macska hozzádörgölődzött a búzához, jégesőre lehetett számítani, ha tüsszentett, esni fog, ha pedig élénk volt, szeles idő lesz. Ez utóbbi hiedelmek nem voltak alaptalanok, ugyanis a macskáknak rendkívül érzékeny belső füle van, amivel képesek megérezni a legkisebb légnyomásváltozást is, a légnyomás csökkenése esetén pedig idegesek és nyugtalanok lesznek.

Természetes feladataik elvégzése mellett idővel a macskák kabalaállattá léptek elő. A nagyobb hajóknak több macskája is volt, így nemcsak a hajónak, de egy-egy körletnek is lehetett saját kabalája. Jelenlétük a háború évei alatt a fedélzeten szolgálókra is jó hatással volt. A jelenlétükben egy kicsit otthonosabban érezhették magukat a családjuktól hosszú ideje távol lévő tengerészek. A fedélzeti macskák karrierje 1975-ben ért véget a brit Királyi Tengerészetnél, ugyanis higiéniai okokra hivatkozva kitiltották őket a hajókról. Ennek ellenére számos polgári hajón találunk még macskákat, tovább végezve évezredes feladataikat. Alább pedig következzen egy fotóválogatás az első világháborúban szolgált fedélzeti macskákról.

Az HMS Encounter fedélzeti macskája az egyik ágyúcsőben pihenve szemléli a fedélzetet.
Az HMS Queen Elisabeth super dreadnoght egerésze.
Togo az HMS Dreadnought egyik 30,5-es ágyúját ellenőrzi.
A US Navy egyik hajójának macskái.
Az ausztrál HMAS Swan romboló cicája kezet fog egy matrózzal.
Két macska és egy matróz az ausztrál HMAS Melbourne fedélzetén, 1917-ben.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP