vasárnap, január 31, 2016

Nagyszabású Zeppelin támadás Anglia ellen - 1916. január 31.

1916. január 31-én a Császári Haditengerészet kilenc Zeppelinje szállt fel, hogy az éjszaka folyamán Liverpool-t bombázza. A léghajók háborítatlanul keltek át a Csatornán, de az Anglia felett kialakuló köd, valamint műszaki problémák miatt szétszóródtak, és célt tévesztettek. Több várost is bombáztak, ami 61 ember halálát okozta, valamint további 101 fő megsebesült. A köd ellenére 22 angol repülő szállt fel, de egyikük sem találta meg a léghajókat, viszont két pilóta leszállás közben balesetet szenvedett és meghalt.
Wednesbury temploma a támadás után.
A visszatérés során az L 19 meghibásodott és az Északi-tengeren kényszerleszállást hajtott végre. A roncs még hosszú ideig a felszínen maradt, és a brit King Stephen nevű trawler véletlenül rátalált. A trawler kapitánya beszélt a roncson tartózkodó túlélőkkel, de attól félt, hogy ha a 16 németet felveszi hajójára, elfoglalják azt. Emiatt úgy döntött, hogy tovább áll és keres egy brit hadihajót, mely biztonságosan kimentheti majd a túlélőket, de mire visszaért a kikötőjébe, az L 19 elsüllyedt. Túlélők nem voltak. Néhányan, köztük Odo Löwe kapitány is, palackba zárt üzeneteket dobtak a tengerbe, melyek közül néhányat megtaláltak.
Az L 19 pusztulása egy képeslapon.
Löwe kapitány utolsó üzenete így szólt: "15 emberrel az L 19 felső platformján és gerincén sodródunk nagyjából 3 fokra keletre, egy utolsó üzenetet akarok küldeni. Háromszor is motorhibát észleltünk, és a visszafelé úton könnyű ellenszél lassította utunkat. A ködben Hollandia fölé sodródtunk ahol erőteljes légelhárító tüzet kaptunk. A hajó egyre nehezebb lett és egyszerre három motor is felmondta a szolgálatot. Február 2-án, éjjel 1 óra felé, mely valószínűleg az utolsó óránk lesz."
Odo Löwe, az L 19 kapitánya.
Az eset nagy port vert fel és megosztotta a brit közvéleményt. Sokan elítélték Martin kapitányt, amiért nem mentette ki a németeket, míg a londoni püspök dicsérte, amiért emberei biztonságát tartotta szem előtt és nem bízott a németekben. A sajtó egy része pedig jogos bosszúnak vélte a dolgot, amiért a németek a civil lakosságot bombázták. Az ügy után nem sokkal a King Stephen trawlert a Királyi Haditengerészet lefoglalta és Q hajóvá alakította át, de 1916. április 16-án a német SMS G41 torpedónaszád elsüllyesztette, a legénységét pedig fogságba ejtette.

1964-ben egy újságíró nyomozni kezdett az L 19 elsüllyedése után, és átnézte az Admiralitás vonatkozó feljegyzéseit, valamint beszélt a King Stephen két, még elő matrózával. A dokumentumokból és a legénység elbeszéléséből egyértelműen kiderült, hogy Martin kapitány tiltott helyen halászott, és szándékosan rossz pozíciót adott meg a hatóságoknak, és ezért nem találták meg az L 19 maradványait. William Martin kapitány 1917. február 24-én halt meg szívelégtelenségben.  



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP