szerda, március 23, 2016

Az SS Sussex megtorpedózása - 1916. március 23.

A háború alatt a Newhavenből induló hajókat Folkstoneba helyezték át, hogy Newhaven kikötőjének teljes kapacitását a katonai szállításokra fordíthassák. Március 23-án az SS Sussex Folkstoneból Dieppebe tartott, amikor a német SM UB-29 tengeralattjáró megtorpedózta.

A hajó súlyosan megrongálódott, a hídtól előre az orr leszakadt. Néhány mentőcsónakot leengedtek, de legalább kettő elsüllyedt, és számos utas vízbe fulladt. Az 53 fős legénységből, és a 325 utasból legalább 50 meghalt, de egyes források 80 és 100 fő közé teszik az áldozatok számát. A Sussex azonban nem süllyedt el, és farral előre vontatták be Boulogne kikötőjébe.
Az SS Sussex a támadás után.
A halottak közt volt a híres spanyol zeneszerző, Enrique Granados, és felesége, Amparo, egy perzsa herceg, Bahram Mirza Sardar Mass'oud, és a brit teniszjátékos, Manliff Goodbody. Az incidens során számos amerikai állampolgár is megsérült. Bár egyetlen amerikai halott sem volt, az eset közfelháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, és heves diplomáciai jegyzékváltást indított be a német és az amerikai kormány közt.

1916 májusában a Német Császárság egy deklarációt tett közzé, - mely később Sussex fogadalom néven vonult be a köztudatba - hogy felfüggeszti a fokozott tengeralattjáró kampányt. Azonban a nyugati fronton továbbra sem sikerült áttörést elérniük, és a Verdunnél elszenvedett veszteségeik is arra ösztönözték a német vezetést, hogy idővel felújítsák a kereskedelmi hajók elleni háborút. Viszont ekkor még tiltották a tengeralattjáró parancsnokoknak, hogy személyszállító hajókat támadjanak, nehogy kiprovokálják az Egyesült Államok hadüzenetét.

A "Sussex fogadalomban" a németek garantálták, hogy személyszállító hajókat nem támadnak meg, a kereskedelmi egységeket pedig csak akkor süllyesztik el, ha meggyőződtek róla, hogy fel vannak fegyverezve, valamint előkészületeket tettek a legénység megmentésére is.

Ezzel az ígérettel sikerült ismét elhárítaniuk az amerikai hadüzenet veszélyét, de 1917-ben ezt már nem vették figyelembe, ugyanis meg voltak róla győződve, hogy rövid idő alatt térdre kényszeríthetik Nagy-Britanniát a korlátlan tengeralattjáró-háborúval. Az eredmény közismert.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP