vasárnap, március 06, 2016

Támadás a Halott ember domb ellen - 1916. március 6.

A kemény hóesésben a német csapatok újabb rohamot indítottak a Halott ember dombján lévő francia állások ellen, a Meuse folyó bal partján. Február 21-én indult meg a Verdun elleni támadás, ami az utolsó erőd volt, mely elesett az 1870-71-es porosz-francia háború során. Habár a németek az első napokban gyorsan haladtak előre, és február 25-én Douaumont erődjét is elfoglalták, a franciák nem adták fel, és az ütközet állóháborúba torkollott, óriási veszteségeket okozva mindkét oldalon. Douaumont elestének éjjelén Petain tábornok vette át a verduni szektor parancsnokságát, aki eltökélte, hogy mindenáron megtartja a többi erődöt, és a lehető legnagyobb veszteséget okozza az ellenségnek. A németek célja is hasonló volt: Falkenhayn elhatározta, hogy kivérezteti a francia hadsereget. 
Német roham a Halott ember dombnál.
Mivel a németek megtudták, hogy július folyamán az antant nagyszabású támadást akar indítani a Somme mentén, mindent megtettek, hogy a francia csapatokat lekössék Verdunnél. A cél elérése érdekében Falkenhayn változtatott taktikáján, és a támadás fókuszát az erődök helyett – mely Petain stratégiájának alapja volt – a szárnyakra helyezte át.

Az erősítések beérkezése után a Meuse nyugati partján olyan pusztító tüzérségi támadást indítottak, mint február 20-én. Ezzel megkezdődött a szárnyak csatája. Bár a francia tüzérség folyamatosan lőtte őket, a német gyalogság  Brabantnál és Champneuvillenél át tudott kelni a folyón, és megrohamozta a Halott ember dombját. Két nap alatt 1 200 francia foglyot ejtettek, de az állást nem tudták bevenni. A védők kitartásában az is jelentős szerepet játszott, hogy de Bazelaire tábornok kijelentette, hogy ha hátrálni mernek, a tüzérséggel mészároltatja le őket. Ennek ellenére a németek jelentős előrehaladást értek el a térségben, mielőtt a francia csapatok ellentámadást tudtak volna indítani. A Halott ember dombért még egy hónapig folytak a csatározások, és mindkét oldalon több ezer katona esett el, vagy sebesült meg. 
Lövészárok egy támadás után.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP