csütörtök, március 31, 2016

Újabb Zeppelin támadás London ellen - 1916. március 31.

1916. március 31. holdvilágmentes éjjelén a németek felújították a Nagy-Britannia elleni Zeppelin támadásokat. 

Az első éjszaka 7 léghajó indult London irányába. Strasser gyanította, hogy a britek lehallgatják a rádió adásait, ezért megtiltotta a felszállással kapcsolatos üzenetek küldését. Az Anglia felé tartó út során az L 9-et súlyos baleset érte. Az elülső gondola egyik motorjának feszítőhuzala elszakadt, és feltekeredett a propellerre. A huzal megrántotta a motort, a gondola hátsó része pedig belevágódott a hajótestbe. A közel hat méteres propeller átvágta a bordákat, szétszakította a huzalokat, összetörte a tartókat, majd darabokra tört, a szilánkjai pedig kiluggatták a gázcellákat. A hajó hirtelen orr nehézzé vált, majd megindult a föld felé, miközben a motorok még mindig maximális fordulaton jártak. A bajt tetézte, hogy a motorvezérlő kábelek is elszakadtak. Az L 9-et csak úgy tudták megmenteni, hogy manuálisan állították le a motorokat. Ezután a legénységnek sikerült visszaszereznie az irányítást a léghajó felett, és az visszatért bázisára. 

Az L 13 hasonlóan balszerencsés volt. 2,5 tonna bombával a hasában meleg levegőbe került, ami olyannyira lecsökkentette a maximális repülési magasságát, hogy Mathy parancsnok a visszafordulást fontolgatta. Miután ledobta az első gyújtóbombákat, egy légvédelmi üteg tüzet nyitott rá, és átütötte az egyik gázcellát. Mathy ezért kioldotta az összes bombáját, és visszafordult. A helyzet annyira súlyos volt, hogy egy gyors jelentést is megírt, amit kidobott az egyik ablakon, számolva azzal az esettel, hogy nem jutnak haza. A legénység megfeszített tempóban dolgozott, hogy befoltozza a lyukakat, így végül sikerült visszatérniük a kontinensre. 
A március 31-ei támadás eredménye Bury St Edmundsban.
A többi léghajó sem jutott el Londonig, és csak kisebb célokat bombáztak, kivéve az L 15-öt, mely elérte a várost, de nem jutott vissza.

Az L 15 is meleg levegőbe került, de Breitaupt kapitány úgy döntött, hogy kockáztat, és 2500 méter magasan berepült az elsötétített város fölé. Még a külváros felett haladva egy üteg keresőfénye megtalálta az L 15-öt, és egy lövedéke eltalálta a léghajót. A helyzet azonban sokkal súlyosabb volt, mint az L 13 esetében, mivel egy repülőgép is megtámadta. B. Brandon hadnagy már lassan egy órája követte az L 15-öt, mire támadást tudott indítani. Mivel az L 15 már nem tudott magasabbra emelkedni, ezért minden géppuskájából tüzet nyitott támadójára. Brandon azonban rosszul mérte fel a saját sebességét, és miközben a gyújtóbombákat élesítette, elvétette a léghajót. Az újabb támadási kísérlete sem járt sikerrel, mert mire rá tudott fordulni az L 15-re, az eltűnt egy felhőben. 

Breitaupt egy időre fellélegezhetett, és a károk kijavítására koncentrált. A légvédelmi gránát azonban számos cellát felsebzett, kettő pedig teljesen kiürült. Az utolsó lehetősége az volt, hogy a Temze vonalát követve még napkelte előtt visszatér Belgiumba. Minden mozdítható terhet kidobáltak: bombákat, fegyvereket, még a rádiót is, de az L 15 tovább süllyedt. Amikor elérték a Temze torkolatát, már csak 150 méter magasan voltak, de a hajó nem bírta tovább a megpróbáltatásokat, és kettétört. Az L 15 legénységét felfegyverzett trawlerek vették körbe, az egyikük pedig tüzet is nyitott rájuk, míg egy romboló oda nem ért. A kapitánya két feltétellel mentette ki a túlélőket: egy csónakba maximum hárman szállhatnak be, és teljesen le kell vetkőzniük. Breitaupt később csak hosszas követelődzés után kapta vissza ruháit, valamint gombjaiért és medáljaiért is meg kellett küzdenie. Az L 15-öt vontába vették ugyan, de egy brit tiszt felszakította a maradék cellákat, így az végül a tenger fenekére süllyedt. 
Az L 15 roncsa.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP