péntek, április 15, 2016

A kanadai bennszülöttek és a világháború

A kanadai őslakosság körében a katonai szolgálat több évszázados múltra tekint vissza. Noha hivatalosan nem voltak hadkötelesek, a háborúban mégis körülbelül 4000 indián, és ismeretlen számú Métis és Inuit is bevonult önkéntes szolgálatra a Kanadai Hadtestbe, a Kanadai Felderítők kötelékébe.

Majdnem az összes fiatal férfi jelentkezett szolgálatra a rezervátumokból. Például New Brunswickben és Nova Scotiában élő Mi’kmag és Maliseet törzsek arra alkalmas tagjainak a fele csatlakozott önkéntesként tengeren túli szolgálatra. Más tartományokban ez a szám még magasabb volt, a kisebb File Hills-i Saskatchewan közösségben szinte az összes férfi jelenkezett, hogy részt kíván venni a háborúban.

A legtöbb besorozott őslakos a hadseregben főleg felderítő, vagy mesterlővész feladatokat kapott. Az egyik leghíresebb mesterlövész, Henry Norwes közlegény volt, aki a Fort Saskatchewani Albertából származó Métis törzs tagja volt. Szintén nagyon híres mesterlővész volt Francis Pegahmagabow tizedes, aki Ojibwa volt és az Ontarióhoz közeli Parry szigetcsoportról származott. A Brit Katonai Érdemrenddel háromszorosan is kitüntetett Pegahmagabow tizedes volt a legsikeresebb őslakos katona az első világháborúban. Cameron D. Brant hadnagy a Six Nations of the Grand Riveri rezervátumból három nappal azután jelentkezett katonának, hogy 1914 augusztus 4-én a németek hadat üzentek. Katonaként szolgált szintén a Six Nations of the Grand Riverből származó olimpiai futó, Tom Longboat is. 
Thomas Longboat
Az őslakos nők is kivették a részüket a háborúból, nagy áldozatokat hozva. A Six Nations of the Grand Riveri mohikán Edith Anderson ápolónő csatlakozott az Amerikai Felderítőkhöz és egy francia kórházban dolgozott Vittelben. Ő ápolta a tűzharcokban és gáztámadásokban sérülteket.  

Nem tudjuk a pontos számát azoknak az őslakosoknak, akik elhunytak az első világháborúban, de nagyjából 300-500 közé tehető az ütközetben elesettek, és a különféle betegségekben, pl. tuberkolózisban, meghaltak száma.

A háború a kanadai őslakosok szemszögéből

A folyamatos elnyomás és szociális kirekesztettség ellenére, számos őslakos férfi döntött úgy, hogy csatlakozik a Kanadai Felderítőkhöz. Az akkori törvények alapján az őslakosok nem rendelkeztek állampolgári jogokkal, így hivatalosan nem vehettek részt a tengeren túli ütközetekben. A rasszista hadügyminiszter Sam Hughes igyekezett minél inkább eltántorítani az őslakosokat a katonai szolgálattól. Nyilatkozata szerint: “A brit katonák minden bizonnyal büszkén harcolnának vállvetve velük, de a németek már valószínűleg megtagadnák tőlük a hadviselőket megillető jogokat.” A legtöbb tiszt figyelmen kívül hagyta a miniszter aggodalmát, és engedélyezte az őslakosok besorozását. 

Az őslakosoknak igazából semmi okuk nem volt, hogy harcoljanak Kanadáért. 1914 előtt hosszú évtizedekig a kormány, és a helyi tisztek is rengeteg törvényt és szabályozást iktattak be, melyeknek célja az őslakos emberek elnyomása volt. Az európaiakkal való együttélést, akárcsak az ausztrál bennszülöttek, az amerikai őslakosok is rettenetesen megszenvedték. 
A Saskatchewan törzs öt önkéntese.
Az egykoron büszke harcosokat, akik bölényekre vadásztak a nagy síkságokon, vagy keresztülhajózták a nagy tavakat, gyakorlatilag a kihalás szélére sodorták a háborúk, a betegségek, és az európaiknak kedvező törvények. Az őslakos embereket rezervátumokba kényszerítették, melyek legtöbbször olyan területeken voltak, ahol képtelenek voltak megélni. A gyermekeiket megpróbálták elszakítani a szüleiktől, hogy helyi iskolákba járassák, ahol verték, és nem egy esetben szexuálisan bántalmazták őket egyes papok, hogy kiűzzék belőlük az “indiánt”. 

Források:
http://www.winnipegsun.com/2014/08/01/aboriginal-soldiers-from-wwi-deserve-recognition
https://thediscoverblog.com/2013/11/07/contributions-of-aboriginal-peoples-in-the-first-world-war-1914-1918/
http://www.cmp-cpm.forces.gc.ca/dhh-dhp/pub/boo-bro/abo-aut/chapter-chapitre-05-eng.asp
http://ptbowwi.blogspot.co.uk/2013/01/first-nations-participation-in-great.html



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP