szerda, április 27, 2016

Dublin ostroma folytatódik - 1916. április 27.

11:35: A britek tovább ágyúzzák a Sackville utcát, elfoglalják a Capel utcai hidat, valamint megtámadják Four Courts-t és South Dublin Union-t.

20:25: A lázadók vezére, James Connolly megsérül a Middle Abbey utcában. Sebeit egy elfogott brit orvos látja el a Főposta épületében. A Hoytes Oil Works felrobban, és számtalan épület leég.

22:30: A felkelők az O’Connell hídról és a Henry utcából visszahúzódnak a Főpostára.

Reggelre a Four Courts és a Főposta köré vont kordon egyre szorosabbá vált. Az ágyúzás most már folyamatos, és az O’Connell utca nagy része már vagy elpusztult, vagy lángokban áll. A brit hadsereg 20:1-hez arányú túlerőben van, és a Főposta épülete folyamatosan támadás alatt áll. Miközben a közeli utcákban felügyeli a barikádok felállítását, James Connolly megsebesül a bokáján, majd visszaviszik a Főpostába. Este 10 órakor a Főposta közelében található olajdepó felrobban, és hatalmas lánggal égni kezd.
A Főposta épülete a felkelés leverése után.
Dublinban a helyzet kritikussá válik. Mivel a legtöbb bolt bezárt, az olyan alapvető élelmiszerekből is hiány lép fel, mint a tej, vagy a kenyér. A brit katonák minden élelmiszert lefoglalnak, amit csak találnak. Még a viszonylag jómódú családok is arra kényszerülnek, hogy élelem után kutassanak. 

Wexford megyében 600 önkéntes veszi át az uralmat Enniscorthyban, és az Athenaeum színházban rendezik be a főhadiszállásukat. Elbarikádozzák az utakat, majd elvágják a telefon és távíró kábeleket. Megtámadják a közeli rendőrségi barakkot, melyet csak néhány fegyveres rendőr véd, és a lövöldözés során egy rendőr megsérül. Az önkéntesek egy vonatot is megállítanak, mely Wexfordból Arklowba vitt volna munkásokat a Kynoch-i hadianyaggyárba. 



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP