hétfő, április 25, 2016

Megkezdődnek a harcok Dublinban - 1916. április 25.

Április 24-én hétfő éjszakára elcsendesedtek a harcok Dublinban. A lázadók, akik a Főposta épületében rendezték be a főhadiszállásukat, sikeresen megerősítették a többi pozíciójukat is, annak ellenére, hogy több kulcsfontosságú épuletet, mint a Trinity Egyetem, nem sikerült elfoglalniuk. Illetve Pádraig Pearse-nek, a felkelők egyik vezetőjének, a nyilvános beszéde nem igazán mozgatta meg a polgárokat, hogy támogassák a mozgalmat. Kedd reggelre az angol katonák nagyobb erősítést kaptak, és 16 000-en indultak a mindössze 2000 főt számláló lázadók ellen. 

A St. Stephen’ Green körüli épületeket 120 géppuskás angol katona foglalta el kora reggel. A felkelők, akik árkokban várták a támadást, nem voltak felkészítve arra, hogy védtelenek lesznek a magasabb épületekről érkező lövések ellen. Az angolok tüzet nyitottak, a felkelőknek pedig el kellett hagyniuk az árkokat.
Ír felkelők egy háztetőn.
Az angolok felállítottak négy tüzérségi ágyút is, melyet Athlone-ból hozattak. Összesen 8 ágyú volt egész Írországban, mert az összes többit kivitték a frontra. A felkelők egyik vezetője James Connolly, blöffnek hitte, azt gondolta, hogy az angolok végül nem fognak ágyúval tüzelni az épületekre. Az angolok a kisebb lázadó támaszpontokat kezdték el bombázni, kihagyva a Főposta épületét. A harcok többsége az utcán zajlott, a hadsereg és a lázadók a barikádok két oldaláról lövöldöztek egymásra. A régimódi fegyverzetük és a kevés löszer ellenére a lázadók eddig jól tartottak magukat. Visszaverték a vasútállomás felőli támadást, és leszedtek egy egész osztagnyi angol katonát akik bajonettekkel rohamozák meg az egyik barikádot.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP