péntek, április 22, 2016

Roger Casement letartóztatása

Roger Casement az Egyesült Királyság egyik jól ismert diplomatája volt. A Belgák Kongói atrocitásairól írt jelentése segített feloszlatni a Kongói Szabadállamot, majd később hasonló eredményeket ért el Peru kapcsán is. 1913-ban kilépett a külügyminisztériumból és megkezdte az ír felkelők támogatását. A háború kezdetén kapcsolatba lépett a németekkel, hogy a segítségüket kérje. Miután elég látványosan megbukott azon próbálkozása, hogy önkénteseket toborozzon az ír háborús bűnösök közül (mindössze 52-en csatlakoztak), a németek 20 000 puskát és 10 géppuskát ajánlottak fel neki, hogy elszállítják hozzá, Írországba.

Casement nagyon csalódott az ajánlatban, mert csak egy töredéke volt annak, amit eredetileg szeretett volna, és katonai támogatást sem kapott a németektől. Áprilisban hallotta hírét annak a tervnek, hogy az írek húsvétkor terveznek egy felkelést kirobbantani a britek ellen. Hogy Casement azt elhamarkodottnak ítélte meg, és meg akarta akadályozni, vagy maga is csatlakozni akart a felkeléshez, a mai napig nem tisztázott. Mindenesetre április 20-án a fegyverszállítmány megérkezett Libauba (egy Aud nevű norvég hajónak álcázva), hamarabb, mint ahogy a írek számítottak volna rá. A britek már tudtak a tervezett felkelésről, és a szállítmány érkezéséről is, mert a 40-es szoba elfogta és már korábban dekódolta a titkosított üzeneteket. Az Aud-ot a britek elfoglalták, a német legénység pedig feladta magát és hadifogságba kerültek.

Casement másnap késő éjszaka érkezett meg Tralee-ba, az U-19-es tengeralattjárón. Az utazását technikai gondok hátráltatták, és időközben tengeralattjárót is kellett váltania. Casement teljesen legyengült a majd egy hetes tengeri utazástól, és a Kongóban összeszedett maláriájának visszatérésétől. Betegen, Ardfertől mindössze 8 kilométerre találtak rá, és tartóztatták le, a vád: árulás, kémkedés és szabotázs volt. 



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP