szerda, május 04, 2016

A felkelők kivégzése - 1916. május 4.

Michael O’Hanrahan
Thomas McDonagh parancsnokhelyettese. Kivégezték 1916 május 4-én, Kilmainhamben.

William (Willie) Pearse 
Azon az alapon, hogy Pádraig Pearse testvére volt, szintén kivégezték. Noha az Ír Önkénteseknél kapitányi rangban volt, mégsem volt tagja a vezetésnek. Tehetséges szobrász volt, akinek alkotásait meg lehet tekinteni a Rathfarnhamben található Pearse múzeumban. Május 4-én végezték ki Kilmainhamben.

Edward Daly
Miközben készült a kivégzésére a társainak ennyit mondott: “Ilyen hősök sosem éltek.” Majd így folytatta: “Örülök és büszke vagyok, hogy a hazámért halok meg, azzal a tudattal, hogy amit az elmúlt héten tettünk, az egy jobb jövőt hoz Írországnak.” 

Joseph Plunkett 
Május 3-án 5 óra körül egy fiatal hölgy benyitott egy ékszerboltba a Grafton utcában. Az ékszerész már összepakolt az éjszakára, épp zárni készült. A hölgy egy eljegyzési gyűrűt kért, amit a boltos át is adott neki.

Másnap délután fél kettőkor, Grace Giffordot bekísérték egy kis kápolnába a Kilmainham börtönben, ahol leült és megvárta, míg bilincsben behozzák Joseph Plunkettet, hogy együtt az oltár elé álljanak. Mivel nem volt áram az épületben, így Eugene MacCarthy atya a házassági ceremóniát gyertyafényben tartotta meg. Húsz fegyveres angol katona sorakozott a fal mellett, majd a szertartás végén azonnal visszavitték Plunkettet a cellájába.

Joseph Plunkett és Grace Gifford esküvője a börtönben.
Plunkett sortűz általi kivégzése előtt Grace kapott még 10 percet, hogy láthassa a férfit. Egész idő alatt 15 katona őrizte őket és órával mérték az időt. 

Az Irish Times napilap másnapi számában ez a bejegyzés szerepelt a házasság rovatban:

PLUNKETT és GIFFORD - Dublin 1916. május 4. Joseph Plunkett elvette Grace Giffordot. Egy órával a találkozójuk után, Joseph Plunkettet Edward Daly, Michael O’Hanrahan és William Pearse társaságában kivégezték a Kilmainham börtön magas falakkal körülvett udvarán.

Grace Gifford volt Thomas McDonagh feleségének nővére, akit szintén kivégeztek a Kilmainhamben a lázadásban való bűnrészessége miatt. 



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP