szerda, május 25, 2016

A franciák betörnek a Douaumont erődbe - 1916. május 25.

Május közepére a németek elfoglalták a côte du Poivre és a côte des Chambrettes dombokat a Meuse folyó jobb partján, ráadásul a stratégiailag fontos Douaumont erődöt is, ami központi szerepet játszott a terveikben. 

Az alábbi német egységek vettek részt a harcokban: A 11. bajor hadosztály egy része, a 192. hadtest katonái, a 12. tartalékos hadosztály, a 4. hadosztály és a 43. tartalék hadosztály. Május 13. és 16. között a németek tovább támadták a Camart erdőt, a 304-es dombtól nyugatra.

Pár nap tűzszünet után május 20-a délutánján még hevesebb ütközetek kezdődtek. A németek 4 hadosztályt indítottak, hogy bevegyék a Halott ember dombot. A harcok szünet nélkül, két napon át tomboltak és súlyos veszteségek árán, de elfoglaltak néhány árkot a dombtól északra és nyugatra is. Majdnem sikerült bevenniük a franciák második vonalait is, de az erős ellentámadás visszaverte őket. Később a franciáknak sikerült visszafoglalniuk a 287-es domb árkait, majd május 21-én és 22-én a többit is.

A franciák egy lelkes támadással megpróbálták visszafoglalni a Douaumont erődöt is. A támadást az 5. hadtest hajtotta végre Mangin tábornok parancsnoksága alatt, aki az egyik legfiatalabb tisztje volt a francia seregnek. A franciák bevetették a nehéztüzérséget is, és komolyan bombázni kezdték a német vonalakat. 

Május 22. reggelén, valamivel 8 óra előtt, a hat léghajó, ami a Meuse jobb partján állomásozott, felrobbant, ezzel megfosztva a német tüzérséget a légi megfigyelőitől, és így jelentős hátrányba kerültek. 11:50-kor a francia gyalogság rohamot indított, és elfoglaltak három német árkot is. A franciák behatoltak a Douaumont erődbe, a németek pedig heves ellentámadásba kezdtek és a harcok egész éjszaka folytak. A franciáknak sikerült tartaniuk az elfoglalt területeket és még egy picit tovább is jutottak.   

Május 23-a hajnalára a németek az erős bombázások miatt visszább vonultak, a franciák 129. hadteste pedig elfoglalta az erőd egy részét és megállította a német támadásokat. A harcok az éjszaka is tovább folytatódtak. 

24-én reggel az erőd nagy része még mindig a franciáké volt, kivéve az északi, és néhány keleti részt, de a következő napon a németek két bajor hadosztályt küldtek, akik teljesen visszaverték a franciákat és visszafoglalták az erődöt is.

A Meuse bal partján a harcok intenzitása csökkent. A francia támadások célja az volt, hogy megerősítsék a vonalaikat. A németek főleg a jobb oldalra koncentráltak, a másik oldalon minimális volt az ellenállás. A jobb parton viszont Thiaumont, Douamont és Vaux területein könyörtelen és véres csaták folytak.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP