vasárnap, május 29, 2016

Újabb harcok a 304-es dombért - 1916. május 29.

A harcok Verdun egész területén folytak, különösen a Meuse folyó nyugati oldalán, ahol a franciák és a nemétek is elszántan küzdöttek a 304-es domb birtoklásáért. Lois Barthas, francia katona így írta le az elkeseredett harc rettenetes látványát: 

“Ahogy felkelt a nap, ránéztem erre a híres névtelen dombra. A mi árkunk a lábánál húzódott. Hónapokon keresztül úgy ment a harc a domb felett, mintha csak gyémánt bánya lenne a gyomrában. Most viszont semmi más nincs rajta, csak ezernyi megcsonkított holttest. Semmi sem különböztette meg a többi környékbeli dombtól. Úgy tűnt, mintha valaha fák borították volna, de most már nyoma sincs növényzetnek. A göröngyös, felforgatott föld látványa csak a pusztítás nyomait hordozza. Egész nap a védett árokban kuporgunk, szenvedve a hőségtől és a levegő hiányától.”
Egy elpusztított lövészárok a sok közül.
Barthas később látta egy francia csapat maradványait, akiket a Cote 304-en mészároltak le, nem sokkal a “Rascas árok” előtt.

“A dombon mindenhol emberi maradványok, széttépve és megcsonkítva. Ahol a föld a vértől volt átázva legyek rajzottak. Magát a holttesteket nem láttad, de tudtad, hogy ott vannak, a bombák krátereiben, földdel befedve, rothadó szagot árasztva. Mindenhol törmelékek voltak szétszórva, puskák, táskák, melyekben még ott voltak a családoktól kapott levelek és emlékek, amiket most a szél szór szét. Összetört kulacsok és ételes dobozok, szétszakadt katonai hátizsákok - mindegyiken ott a felirat: 125-ös osztag.”



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP