csütörtök, május 19, 2016

Verdun őrzője - Jean Navarre hadnagy

A szövetségesek pilótái közül a legkülöncebb a 20 éves francia alhadnagy, Jean Navarre volt. Naponta 9-10 órát töltött a levegőben Verdun felett. Csak üzemanyagért, munícióért, és némi borért meg harapnivalóért szállt le. Kiváló pilóta volt, a Nieuport gyártmányú gépével pedig alig három hónap alatt 10 német gépet lőtt le.

Navarre, és bajtársa, Charles Nungesser miatt terjedt el az a kép a világháborús pilótákról, hogy hihetetlen jóképű fiatalemberek, akik bátran néznek szembe a veszéllyel, mit sem törődve a holnappal. Navarre nagyon lázadozott a katonai rendszabályok ellen és gyűlölte, ha kötelékben kellett repülnie, amit egyszerűen csak “felesleges megkötésnek” tartott. Szolgálaton kívüli idejüket Nungesserrel, amilyen gyakran csak tudták, Párizsban töltötték. Hírhedtek voltak, hogy pontosan annyira szerettek kicsapongó életet élni (nők, alkohol és gyors kocsik mámorában), mint amilyen elszántsággal üldözték a német vadászgépeket.  
Jean Navarre és vörös Nieuport 11 Bébé gépe.
Navarre még a csatába is híresen elegánsan repült. Bő medvebőr kabátban, bőrnadrágban, prémmel díszített csizmában és kesztyűben, miközben az aktuális barátnője selyemharisnyáját tekerte a sisakja alá. Ismert volt arról is, hogy a kora hajnalban kezdődő hadgyakorlatokra rendszeresen szmokingban vagy zsakettben jelent meg, nemritkán egy hölgy társaságában. 

A második fotón a jóképű Navarre egy Morane egyszárnyú pilótafülkéjében áll, aminek már védett volt a propellere a géppuskatűztől. Abban az időben, mikor a gépek még nem voltak felszerelve rögzített géppuskákkal, Navarre rátámadt egy Zeppelinre, mindössze egy konyhakéssel felfegyverkezve. Vakmerősége ellenére túlélte a háborút, 12 jegyzett (és 15 nem jegyzett) légi győzelemmel. 1919-ben hunyt el balesetben, miközben egy győzelmi parádéra gyakorolt.
Navarre egy Morane monoplánban.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP