kedd, június 07, 2016

A németek beveszik a Vaux erődöt – 1916. június 7.

A németek május 27-én kezdték el bombázni a Vaux erődöt, majd négy hadosztállyal megtámadták. Az ostrom egy héten keresztül tartott, és a támadók hiába voltak közel ötszörös túlerőben, a franciák végül csak a vízhiány miatt adták fel a harcot.

Az erőd védelmét nehezítette, hogy 1915 végén a tüzérségét teljesen leszerelték, mivel a lövegekre máshol volt szükség. A heves bombázás után az első gyalogos támadást június elsején indították meg a németek, melynek során lángszórós alakulatokat is bevetettek. Június 5-ére a helyzet annyira kritikussá vált, hogy Sylvain-Eugene Raynal parancsnok kérte, hogy a francia tüzérség lője az erődöt, mivel a tetejét már megszállták a német csapatok.
Pillantás a Vaux erőd belsejébe az ostrom után.
Június 7-én a harcok már az erőd belsejében folytak. A védők már három napja nem ittak, és többen az őrület szélén álltak. A falakra kicsapódott párát nyalogatták, vagy saját vizeletüket itták. A termeket elviselhetetlen bűz járta át, mivel a mellékhelyiségek már nem voltak elérhetőek, így a katonák kénytelenek voltak ott elvégezni a dolgukat, ahol épp tudták.

Raynal végül úgy döntött, hogy megadja magát, és levelet küldött a német parancsnoknak, melyben erődje tisztességes megadásának lehetőségét kérte. A németek elfogadták a kérését, és bátor helytállásukért tisztelettel fogadták a francia katonákat. Vilmos koronaherceg teljes katonai tiszteletadással fogadta Raynal-t és megbecsülése jeléül átadta neki saját kardját.

A hat napos küzdelem során a németek 2678 katonát és 64 tisztet veszítettek, míg a védők csak 50 halottat és 87 sebesültet. A súlyos bombázások ellenére az erőd strukturálisan ép maradt.
Raynal (középen) és a német parancsnok, Rackov hadnagy (balra).



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP