szombat, június 18, 2016

Az HMS Eden elsüllyedése - 1916. június 18.

1916 június 17-én a brit HMS Eden romboló azt a feladatot kapta, hogy a francia H.M.T. France csapatszállítót (mely korábban óceánjáró volt az Atlanti-óceánon) kísérje a Csatornán át Le Havre-be.

Az HMS Eden a háború kitörése óta a doveri őrjárathoz volt beosztva, és a hajóforgalom biztosítása volt a feladata. A háború alatt a Királyi Haditengerészet egyik legsikeresebb vállalkozása a “Dover Patrol” volt, mely minimalizálta a portyázó német tengeralattjárók okozta veszteségeket. 
Az HMS Eden romboló.
1916 június 18. korai óráiban a két hajó összeütközött a normandiai partok közelében. A háború alatt sokszor rossz fényviszonyokban kellett a hajóknak navigálnia, és emiatt állandóan fennállt a veszélye egy ütközéseknek. Az HMS Eden nem tudott kitérni a nála sokkal nagyobb France elől, így az óriással való ütközés kettévágta a kis rombolót. A hajótest elülső része azonnal elsüllyedt, míg a hátsó fele a felszínen maradt és Le Havre-be vontatták.  

Az HMS Eden kapitánya, A. C. N. Farquhar sorhajóhadnagy és 42 társa, a hajóval együtt odavesztek. A 33 túlélőt a France csapatszállító legénysége kimentette. Ez a tragédia, közel három héttel a jütlandi ütközet után, az elhunytak hozzátartozóin kívül szinte mindenki más számára gyorsan feledésbe merült.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP