szombat, május 06, 2017

Újabb brit háborús hajóroncsok kerültek védelem alá

A Royal Navy történetének leginkább tisztelt emlékhelyei közül három is védettség alá fog kerülni - a brit kormány lépéseket tett 13 első világháborús hajóroncs megőrzésére.

Több mint 1450 ember halt meg, amikor az HMS Hogue, Aboukir és Cressy cirkálókat 1914 szeptemberében egy óra leforgása alatt hullámsírba küldte egyetlen német tengeralattjáró.

A dán partok előtt őrjáratozó három elavult hadihajó száz évvel ezelőtti elvesztése nagy felzúdulást váltott ki, és később a csaliraj gúnynevet ragasztották rájuk.

Az áldozatok nagy része Kentből és Londonból származott: hét áldozatból hat a Chatham-i kikötői kerületből - 1264 ember az 1459 halottból.

A három roncs 30 méter mélyen nyugszik, kb. 20 km-re Hágától. Száz évvel az események után már csak 10 méterre magasodnak a tengerfenéktől, melyet lövedékek, kordit és személyes tárgyak borítanak.

Egyik roncs sincs jó állapotban a torpedók okozta sérüléseknek, az időjárásnak, és az értékes fémek kimentésének köszönhetően - az 1945 előtt öntött fémek rendkívül értékesek, ugyanis a nukleáris kísérletek sugárzása nem szennyezte be őket.
A három brit cirkáló elsüllyesztése egy német képeslapon.
Fél évszázaddal ezelőtt még törvényesen bonthattak el darabokat a roncsokból, de az utóbbi évtizedek során mind a kormány, mind a lakosság egyre inkább rossz szemmel nézett az elsüllyedt hadihajók bolygatására.

A fosztogatók jelenleg komoly büntetésre számíthatnak, mivel a roncsok az 1986-os Protection of Military Remains Act hatálya alá tartoznak. Búvárok természetesen meglátogathatják őket, de semmihez sem nyúlhatnak.

Ugyan ezen törvény védi a Malajziában 1941-ben elsüllyedt HMS Prince of Wales és Repulse hadihajókat, a Falkland-szigeteknél elsüllyedt összes hajót és a jütlandi roncsok többségét. Összesen 78 hajóroncs tartozik a törvény hatálya alá.

Az első világháború iránti megnövekedett érdeklődés, és az illegális kincsvadászok által könnyen megközelíthető roncsok miatt most újabb hajók kerülnek a törvény hatálya alá.

13 további hajó - és a bennük nyugvó 2516 tengerész maradványai - kerülnek védelem alá. Ilyen a teljes személyzetével 1917-ben odaveszett E49 tengeralattjáró, a Laurentic gőzös mely Észak-Írország partjainál futott aknára, és 1,5 millárd Font értékű aranyat és 354 embert vitt magával a hullámsírba.

Henk van der Linden, a Live Bait Squadron Society elnöke, aki évtizedek óta dolgozik a három cirkáló emlékének megörzéséért, és megkapta a British Empire Medal-t is munkályáért, örömét fejezte ki a törvénymódosítás után.

“Manapság is háborús síroknak számítanak, és így is kell megbecsülnünk őket. Emelett a helyszín népszerű merülési pont is, és nem csak az ott kialakult gazdag flóra és fauna miatt. A búvárok általában tiszteletben tartják a roncsokat. Mindez azonban már nem mondható el a kincsvadászokról, akik számos alkalommal fosztogatták őket.”

Az 1986-os törvény hatálya alá kerülő roncsok:

HMS Hogue, Aboukir, Cressy páncélos cirkálók

HMS Pheasant romboló. 1917 márciusában futott aknára az Orkney-szigeteknél, 88 tengerész nyughelye.

HMS Moldavia segédcirkáló. 1918 májusában torpedózták meg Beachy Head-nél. 56 amerikai nyughelye.

HMS E49 tengeralattjáró. Aknára futott Shetland-nál. Teljes 31 fős legénység odaveszett.

HMS Viknor segédcirkáló. 1915 májusában aknára futott Donegal-nál. 295 halott.

HMS E47 tengeralattjáró. 1917 augusztusában süllyedt el az Északi-tengeren. Teljes 31 fős legénység odaveszett.

HMS Falmouth. Flamborough Head-nél torpedózták meg. Nem volt veszteség.

HMS Laurentic segédcirkáló. Lough Swilly mellett futott aknára. 354 halott.

HMHS Anglia kórházhajó. 1915 novemberében futott aknára Folkstone közelében. 134 halott.

HMS Lady Patricia Q hajó. Az U46 torpedózta meg 1917 májusában a Skellig-szigetnél. 31 halott.

SS Armenian lószállító. 1915 júniusában torpedózták meg Trevose Head-nél. Veszteség 29 fő és 1400 összvér.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP