hétfő, április 30, 2018

Megtalálták az első világháború elején elsüllyedt HMAS AE1 ausztrál tengeralattjáró roncsát

A milliárdos Paul Allen vezette expedíció megtalálta a HMAS AE1 tengeralattjáró roncsát, így talán végre választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a hajó vesztét. Az AE1 35 fős legénységével együtt 1914 szeptemberében tűnt el. Dr. James Hunter kutató szerint - aki az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum munkatársa - a tengeralattjáró a HMAS Parramatta-val járőrözött, amikor nyoma veszett. 
Az utolsó ismert kép a HMAS AE1-ről.
"A két hajó őrjáraton vett rész, miután az antant csapatok megtámadták Német Új-Gíneát. Arra számítottak, hogy német hadihajók rejtőznek a körzetben, így a Parramatta és az AE1 egy kontingens részeként járőrözött Rabaul környékén."

Az AE1 volt az első antant tengeralattjáró mely a háború során elsüllyedt. A veszteség nagy csapás volt a fiatal ország számára. "Komoly csapás volt az ország háborús moráljára, mivel a tengeralattjáró egyike volt Ausztrália két legmodernebb hadihajójának." - mondta Dr. Hunter.
A gépház fölötti összeroncsolódott hajótest.
Számtalan teória született arról, hogy mi okozhatta a tengeralattjáró vesztét. Egyesek szerint a németek süllyesztették el, míg mások azt állították, hogy a HMAS Parramatta véletlenül legázolta. Sokkal valószínűbb azonban, hogy az egyik merülés során lépett fel valamilyen probléma, és a víznyomás összeroppantotta a hajótestet.
A toronynál lévő kormány maradványai.
A Microsoft társalapító Paul Allen kutatóhajója, az R/V Petrel fedélzetéről irányították azt a rovert, ami feltérképezte a roncsot. Az amerikai-ausztrál kutatócsoport egyik kordinátora, Peter Briggs ellentengernagy, így nyilatkozott: "Megdöbbentünk, hogy a hátsó torpedóvető-nyílás fedele teljesen ki van nyitva. Erre nem számítottunk." Valószínűleg azért volt nyitva, hogy ha egy német hajóval találkoznak, akkor azonnal támadni tudjanak, vagy egy gyakorlat során nyitották ki.
A kutatók által elhelyett zászlók.
Az expedíció tagjai egy HD kamera segítségével számos fotót és videót készítettek, ami alapján háromdimenziós képet kaphatnak a roncsról, majd szakértők bevonásával fogják megállapítani, hogy mi okozhatta a HMAS AE1 elvesztését. A roncs mellett elhelyezték Ausztrália, Nagy-Britannia és Új-Zéland zászlóit is, hogy így tisztelegjenek a baleset során elhunyt tengerészek emléke előtt. 



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP