péntek, június 22, 2018

Gräser Ferenc hadnagy ászpilóta hősi halála - A Nagy Háború anekdotái - XXXVI.

A 61. repülőszázad jelentése beszámol Gräser Ferenc hadnagynak, a legjobb magyar vadászrepülőtisztnek hősi haláláról. A jelentés szerint 1917. május 17-én a 12. repülőszázadtól egy Brandenburgi kétüléses gép startolt távolfelderítésre az ellenség vonalai mögé, melyet Gräser hadnagy vadászrepülőrajával kísért. Az ötös rajban repültek Schrimpl Ottó hadnagy, Ludwig Károly őrmester, Deubler lajos szakaszvezető és Reinl Adolf szakaszvezető. Trevisio fölött a raj hat angol Sopwith géppel találkozott, melyek saját vonalaink mögül jöttek haza felé. Schrimpl hadnagy vette észre először a Sopwith rajt, és a repülőtéren előzetesen megbeszélt figyelmeztető jelzőlövéseket le is adta, hogy társai észrevegyék a veszélyt. Az előzetes megbeszélés értelmében a felderítőgépnek ellenséges raj közeledése esetén azonnal visszafelé kellett volna repülnie saját területünk fölé, hogy a vadászgépeknek helyet adjon az egységes támadásra. Ehelyett azonban a Brandenburgi nyugodtan repült a Montello felé, be az ellenséges területre. 
Gräser Ferenc (1892 - 1918)
Schrimpl hadnagy ismét több figyelmeztető lövést adott le, de mire társai mind észrevették az angolokat, azok már körül is fogták őket. Két Sopwith volt fölötte, négy pedig Gräser fölött, akire fentről rácsaptak és a tüzet gépfegyvereikből megnyitották. Gräser egy éles fordulóval kitért a lövések elől, de két angol most már a háta mögé szegődött, és folytonos lövésekkel árasztotta el. Gräser szorongatott helyzetében is a Brandenburgi védelmére gondolhatott, mert gépével több éles fordulót csinálva, a Brandenburgi felé repült ahelyett, hogy az ellenséges gépekkel vette volna fel a harcot. Ludwig őrmester volt a közelében, aki szintén magára vonta az angolok figyelmét, mert a két Sopwith most már mellé szegődött, és a harcban a gépe több találatot is kapott. A Gräser mögött levő két Sopwithot már nem volt ideje megtámadni, mert Gräser gépe hirtelen oldalára fordulva zuhanni kezdett, és a gépből hatalmas füst- és lángoszlopok törtek elő. Schrimpl hadnagy szintén segítségére sietett Gräsernek, jóllehet őt is két angol szorongatta, de mire a közelébe ért, Gräser égő gépe már el is tűnt a mélységben. A Brandenburgi közvetlen közelében Deubler szakaszvezető volt, akit két angol szintén megtámadott, de jól irányzott lövésekkel sikerült előznie őket. Schrimpl hadnagy elbeszélése szerint az egész harc olyan rövid idő alatt játszódott le, hogy szorongatott helyzetükben egyikük sem mehetett szeretett rajparancsnokuk, Gräser hadnagy segítségére. Gräser önfeláldozásig menő bajtársiasságával kötelességét példaadóan teljesítette, mert a legnagyobb veszélyben is nem magára, hanem a rábízott felderítőgép megmentésére gondolt. 

Késő délután volt. Gräser Ferenc, a legjobb magyar vadászrepülőtiszt, 16 légi győzelem legendás hőse, győzelemhez szokott diadalmas Phönix gépével elszállt a halhatatlan örökkévalóságba. Vele a magyar aviatika egéről egy sokat ígérő fényes állócsillag tűnt le. A levegő birodalmának nemes, bátor lovagja, az örök hősi küzdelem teréről vonult el dicsőségének teljében a hősök birodalmába. A lenyugvó nap a lángokban lezuhanó gép köré utolsó sugaraiból ragyogó mártírkoszorút font, aztán mintha meggyázolná ő is a legendás fiatal hős örök emúltát, a Monte Grappa mögötti egyik fekete felhőbe bukott alá.

(In: Vitéz Boksay Antal: A felhők katonái. Aquila Könyvkiadó, Debrecen, 2001.)



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP