vasárnap, augusztus 05, 2018

A német "Mephisto" A7V tank rövid története

A német hadvezetés az első brit tankok megjelenése után, 1916 szeptemberében határozott egy saját tank kifejlesztéséről. A feladatot Joseph Vollmer kapta, aki az egyik legjobb német járműtervező volt. A cél egy 30 tonnás jármű megalkotása volt, ami képes 1,5 méter széles árkokon is átjutni, két ágyúval és több géppuskával van felszerelve, és maximum 12 km/órás sebesség elérésére is képes. Végül egy olyan futóművet alkottak, ami az új tank, és egy páncélozatlan szállító alapja is lehet. 

Az első prototípus tesztjére 1917. április 30-án került sor Berlin mellett. A tesztek során a hátsó löveget eltávolították, a géppuskák számát pedig hatra emelték. Az első frontra szánt példányok legyártása 1917 októberében kezdődött meg. A típus elnevezése a fejlesztést irányító szervezet nevéből származik: Allgemeines Kriegsdepartement, Abteilung 7 (Verkehrswesen). A tank német elnevezése Sturmpanzerwagen, azaz "páncélozott támadó jármű" lett.
A Mephisto tank brit kézen.
Az A7V 7,34 méter hosszú, 3 méter széles és 3,3 méter magas volt, valamint 33 tonna súlyú. A páncélzat vastagsága az oldalakon 20 mm, az elején 30 mm, a tetején pedig 10 mm. A páncélzata furcsa mód nem edzett páncélból készült, ami sokat rontott a védelmi képességein. A puska vagy géppuska lőszert meg tudta állítani, de nagyobb kaliberű lőszer ellen már hatástalan volt. A személyzet 17 katonából és egy tisztből állt, de bevetés során gyakran 25 fő is tartózkodott a tankban.

A tanknak nem volt forgatható lövegtornya. Az ágyút, ami egy 57 mm-es Maxim-Nordenfelt löveg volt, az orrba építették be. Ezen kívül hat db 7,92 mm-es MG08 géppuskával volt felszerelve. Néhány egységbe az orrlöveg helyett két előre tüzelő géppuskát építettek be. Az A7V tekintélyes mérete és fegyverzete ellenére nem volt hatékony egszköz. Lassú és órmótlan volt, nagy magassága miatt pedig borulásra hajlamos. Terepjáró képessége is elmaradt a brit tankokhoz képest.
A Mephisto mint hadizsákmány, pontosan 100 évvel ezelőtt.
A Mephisto nevű tankot két másik társával együtt 1918. április 24-én vetették be először a második Villers-Bretonneux-i csatában, mely a történelem első tankcsatája volt. A Mephisto egy árokban elakadt, így a kezelői sorsára hagyták. A nagyrészt ausztrálokból álló 25. hadosztály katonái elhatározták, hogy a német tankot megszerzik, és visszavontatják a saját vonalaik mögé. 1918 júliusában tüzérségi támogatás mellett behatoltak a senki földjére, és egy Mark IV tankkal sikerült elvontatniuk. A brit katonák az akció közben folyamatosan ellenséges tűz alatt álltak, és gázmaszkokat is viselniük kellett, mivel a németek harci gázzal is támadták őket. 

A Mephisto-t az Amiens melletti Vaux-en-Amiénois-i tesztpályára vitték, amit akkoriban az 5. Tank Brigád használt. Amíg itt tárolták, a brit katonák alaposan kidekorálták. Többek közt egy brit oroszlánt rajzoltak rá, valamint 13 katona is belevéste a nevét a páncélzatába. Miután úgy dönttöttek, hogy Ausztráliában állítják, mint háborús zsákmányt, 1919. április 2-án az SS Armagh gőzös Brisbane-be vitte. 1919. augusztus 2-án vontatta be két gőztraktor a Queensland Múzeumba. A 2 mérföldes út 11 órán át tartott.
A Mephisto-t a Queensland Múzeumba vontatják.
A Mephisto jelenleg is a Queensland Múzeum egyik fő látványossága, és az egyetlen eredeti állapotában fennmaradt A7V tank.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP