csütörtök, szeptember 20, 2018

Az osztrák-magyar SMU 47 elsüllyeszti a francia CIRCÉ tengeralattjárót - 1918. szeptember 20.

A CIRCÉ megtorpedózásáról így ír Dr. Csonkaréti Károly "Gyorsmerülés" című könyvében: "Amikor [az U 47] szeptember 17-én újra kifutott, az albán vizeken kezdett tevékenykedni. Itt, szeptember 20-án, nulla óra 36 perckor egy tengeralattjáró került útjába. 14 perc múlva lemerült, s egy óra 23-kor lanszírozott, de torpedója mellément. Egy óra 53 perckor felemelkedett, a tenger üres volt. Seyffertitz folytatta útját, s két óra három perckor az iménti búvárnaszádot 5000 méterről újra meglátta. Fél óra múlva lemerült és űzőbe vette. Az ismeretlen, nagy tengeralattjáró keletre fordult. Az U 47 követte példáját. Egy ideig párhuzamosan haladtak, aztán a nagy búvárnaszád - 180 fokos szöget írva le - nyugatnak kanyarodott. Az U 47 délnek fordult, s így a másik irányára merőlegesen állt rá. 

Három óra tíz perckor elhangzott a parancs:

– Torpedót indíts!

72 másodperc múlva az 1500 méterről indított torpedó eltalálta a tengeralattjáró közepét, s az nyomban elsüllyedt. Az U 47 két perc után felemelkedett, s a süllyedés helyére sietett, hogy túlélők után kutasson. A legénység feltódult a fedélzetre. S ekkor Seyffertitz kis híján kővé dermedt ijedtségében. Valaki németül kiáltozott segítségért a sötét tengerből.

Az SMU 47 Pólában.
– Német tengeralattjárót találtam el! – döbbent benne a felismerés. – Ugorjon már gyorsan valaki érte! – ordította izgalomtól fuldokolva. Ketten is a vízbe vetették magukat. S egy perc múlva az U 47 fedélzetén állt az elsüllyesztett tengeralattjáró egyetlen túlélője. Arcából, szájából vér szivárgott. Ekkor Seyffertitz hallatlan megkönnyebbüléssel vette észre, hogy a kimentett tengerész francia tengerésztiszti egyenruhát visel. Elsősegélyben részesítették, s közben a németül jól beszélő tiszttől megtudták, hogy az áldozatuk a CIRCÉ nevű, francia tengeralattjáró volt. A kimentett fregatthadnagy a torpedótalálatkor a nyitott toronyajtóban állt, ő volt az ügyeletes. A robbanás egyszerűen kihajította a toronyból. 
A CIRCÉ tengeralattjáró egy francia képeslapon.
Az U 47 ezután Durazzo felé folytatta útját. Közben összetalálkozott az U 43-al és átadta nekik a francia fregatthadnagyot, akivel az befutott a Bocchéba. 



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP