vasárnap, december 11, 2022

Könyvajánló: Zsigmond Gábor - Tiborcz István "Dunán és tengeren - A magyar hajózás és palotája"

Dunán és tengeren. A magyar hajózás és palotája címmel jelent meg újabb vaskos, képekben gazdag könyv a magyar hajózásról.

Ez a könyv a magyar nemzeti, állami tulajdonú hajózás történetének képekben gazdag albuma. Azt meséli el, hogy a ma MAHART (eredetileg MFTR) székházként ismert épület a magyar hajózás egykori központjaként hogyan működött, kik használták, milyen történeteket látott, milyen döntéseket hoztak itt egykor. A könyv azoknak a hajóscégeknek és hajósoknak a történeteit meséli el, akik mintegy száz éven át eredetileg használták ezt az épületet. Több mint egy évszázad alatt jelentős történelmi eseményeknek éppúgy tanúja volt, mint megannyi hajóstörténetnek.


Szó esik a Vaskapuról és a mára már víz alá került al-dunai Ada Kaleh szigetéről, ami 1913-ban Magyarországhoz került, 1972-ben pedig örökre víz alá. Számos történet szól a boldog békeidők és a két világháború közötti hatalmas dunai luxus hajóutakról, a legnagyobb és legszebb lapátkerekes magyar hajókról, megdöbbentő hajókatasztrófákról. Többek között olvashatunk az eucharisztikus világkongresszus dunai felvonulásáról, megismerhetjük a gyönyörű Zsófia sétahajót és világhírű utasait, de azt is, hogyan lett Budapest a két világháború között tengeri kikötő, vagy hány tengeri hajót építettek a budapesti hajógyárakban. A kötetben külön fejezet szól a dunai szárnyashajózásról, a MAHART tengeri hajóiról, és éppúgy képet kapunk a Sirály hajók baleseteiről, mint a két világháború pusztításairól, Trianon hatásairól, számos hajós és tengerész visszaemlékezéséről. A magyar hajózás palotája hosszú ideje tartó hányattatott sorsa után funkciót vált, és a beruházó is fontosnak érezte, hogy bemutassa és megőrizze az épület eredeti történetét. Ameddig volt magyar hajózás, addig ez volt a nemzeti dunai, Duna-tengeri és tengeri hajózás központja. A MAHART 2004-ben adta el az utolsó tengeri hajóját, de ekkor már a magyar dunai hajózás sem használta az épületet. A hatalmas képanyagot felvonultató, értékes album a századfordulótól a 2000-es évekig követi nyomon a MAHART-házból irányított egykori magyar hajózás történetét. A kötet Zsigmond Gábor, a hajózástörténet és várostörténet elismert kutatója, számos könyv szerzője, és Tiborcz István, a ház értékeinek megmentése iránt elkötelezett beruházó közös munkája. A magyar hajózás izgalmas történeteinek feltárását és a gazdag képanyag gondos válogatását a szerzők több mint másfél éven át tartó alapos kutatómunka során állították össze.

A könyv egyik szerzője Dr. Zsigmond Gábor PhD
A 288 oldalas, több száz képet tartalmazó könyv magyar és angol nyelvű. Elérhető a Libri, Líra és Bookline boltjaiban és webshopjaiban.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP