csütörtök, július 27, 2017

A britek megsértik Hollandia semlegességét - 1917. július 27.

Az SS Batavier II gőzös 1897-ben állt szolgálatba holland zászló alatt, és testvérhajójával, az SS Batavier III-al, a Rotterdam - London útvonalon teljesített szolgálatot. Bár mindkettő elsősorban személyhajónak épült, kisebb mennyiségű áru szállítására is alkalmasak voltak. 1909-ben a hajót teljesen átépítették: hosszát 5,3 méterrel megnövelték, vízkiszorítása pedig 1 136 tonnáról 1 335 tonnára nőtt. 
Az SS Batavier II 1897-ben.
A háború kitörése után az SS Batavier II továbbra is a Rotterdam - London útvonalon teljesített szolgálatot, a holland semlegességnek köszönhetően szabadon hajózhatott. A hajó 1914 decemberében kapott először figyelmet a sajtóban, ugyanis egy szökött német tisztet találtak rajta, aki Lonbonból Rotterdamba próbált menekülni egy ládában. A dokkmunkások azonban felfedezték, hogy a ládában a felirat ellenére nem svéd gyufa van, hanem egy eszméletlen ember. A német tisztet őrizetbe vették, és átadták a hatóságoknak.

1916. szeptember 24-én, nem sokkal azután, hogy kihajózott Rotterdamból, a Batavier II-t megállította a német UB-6 tengeralattjáró. A hajót lefoglalták, majd a német megszállás alatt álló Zeebrugge-be kísérték. A hajó legénységét és utasait vonaton visszaküldték Rotterdamba, a rakományként szállított élelmiszert azonban lefoglalták. Az utasok közt találtak négy szökött orosz hadifoglyot is, akiket őrizetbe vettek. Ezután a Batavier II még hónapokig német ellenőrzés alatt volt, de 1917 júliusában már biztosan visszakerült eredeti tulajdonosaihoz. 
Az SS Batavier II a háború alatt.
1917. július 27-én az SS Batavier II holland felségvizeken kívül hajózott, amikor a brit E55 tengeralattjáró fedélzeti lövegével megtámadta. A sérült gőzöst a személyzete holland vizekre kormányozta, azonban az E55 különítménye fedélzetére szállva lefoglalta a hajót, és kivezette a holland vizekről. Nem sokkal később a helyszínre érkezett egy holland torpedónaszád is, a sérült gőzösbe azonban folyamatosan szivárgott a víz, és sodródni kezdett, majd újra holland felségvizekre került. A torpedónaszád üzent az E55 tengeralattjárónak, hogy tartsa tiszteletben a semlegességet, mire az visszarendelte a különítményét, és távozott a tetthelyről. A személyzet ezután megpróbálta megmenteni a sérült hajót, azonban 1 mérföldre Texel szigetétől elsüllyedt.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP