vasárnap, január 13, 2019

Calais-től délre az SM UC-61 német tengeralattjáró roncsai újra előbukkantak a homok alól

Az SM UC-61 aknarakó tengeralattjárót a Weser hajógyár építette a Császári Haditengerészet részére 1916. április 3. és november 11. között. A hajó 1916. december 13-án állt szolgálatba Georg Gerth kapitány (Kapitänleutnant) parancsnoksága alatt. A tengeralattjáró hét hónapos karrierje alatt összesen öt őrjáratot teljesített, melyek során 11 ellenséges hajót (10 kereskedelmi- és egy hadihajót) süllyesztett el, valamint további két hajót és egy hadihajót megrongált. Az SM UC-61 legnagyobb áldozata a 7 578 tonnás francia Broomhill páncélos cirkáló volt. 

1917. július 26-án hajnalban az SM UC-61 a francia partok közelében hajózott, hogy elkerülje a Csatornán őrjáratozó antant hajókat, amikor Wissant partjainál megfeneklett. Mivel más választása nem volt, a parancsnok úgy döntött, hogy felrobbantják a tengeralattjárót, majd megadják magukat a franciáknak. 
Az SM UC-61 égő roncsa.
Mivel az SM UC-61 olyan súlyosan megrongálódott, hogy javíthatatlanná vált, a franciák sorsára hagyták a roncsot. A tengeralattjáró maradványai részben megsemmisültek, részben betemette őket a homok. Mivel a hullámzás és szél miatt folyamatosan változik a meder, apálynál a roncsok időről-időre előtűnnek a homok alól. Így történt 2018 decemberében is, ezzel pedig újra reflektorfénybe került a tengeralattjáró története. 

A hajótest a robbantás után kettétört.
Francia tengerészek vizsgálják a tengeralattjáró maradványait.
Brit újságcikk az SM UC-61 megsemmisüléséről.
Jól látszik a hajó belső része.
A roncs egy része 2012-ben.
A roncs 2018 decemberében.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP