vasárnap, szeptember 10, 2017

Előkerült egy osztrák-magyar hajó az albániai Shkodër mellett

A napokban jelent meg a hír az albán (és később az osztrák) sajtóban, hogy az alacsony vízállás miatt szárazra került az elveszettnek hitt Skanderbeg lapátkerekes gőzhajó. A 20 méter hosszú és 4 méter széles roncs, - mely a Szkutari-tó albán részén található - relatíve jó állapotban van, habár a felépítménye mára már teljesen eltűnt. A helyi hatóságok most a roncs szárazra hozását, és konzerválását fontolgatják, mivel szerintük az sokat lendítene a környék turisztikáján. 

A Skanderbeg jelenleg. A felépítmény teljesen eltűnt.
A Skanderbeg eredetileg 1916-ban épült Triesztben, a Lloyd társaság megrendelésére. 1924-ben a Cetinje-i Jadransko-Skadarska Plovidba társaság vásárolta meg, hogy a Szkutari tavon árut és utasokat szállítsanak vele. Rijeka Crnojevića és Shkoder között ingázott egészen 1941-ig. Miután a Tengelyhatalmak elfoglalták Jugoszláviát az olaszok több hajóval együtt lefoglalták. 

A Skanderbeg még fénykorában.
1942. február 12-én jugoszláv partizánok megtámadták az öreg gőzöst, miközben az Rijeka Crnojevića közelében hajózott. A fedélzetén tartózkodó olasz katonák közül hármat megöltek, kilencet pedig fogságba ejtettek. Tizenöt foglyot is kiszabadítottak, de egy meghalt közülük még a hajó elfoglalása közben. Ezután a hajót elsüllyesztették, anélkül, hogy bárminemű kárt okoztak volna benne. A roncs 11 méteres mélységben feküdt, egészen mostanáig, mígnem a szárazság miatt ismét a felszínre került...




0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP