vasárnap, február 11, 2018

Az orosz gyűrű - A Nagy Háború anekdotái - XXXIV.

Jellemző kis adat a magyar baka pszichológiájára. 

Nagy divatra kapott egyszer a fronton a tüzéreknél a gyűrűkészítés. A lehullott orosz lövedékek aluminium gyújtójából ízléses kis gyűrűt reszeltek, vörösrezet forrasztottak bele kőnek, ezt meg belecsiszolt fekete fésűfogakkal ékesítették. Százával küldték haza a kedves kis könnyű harctéri emléket hozzátartozóiknak. 

Persze bakáékhoz is eljutott belőlük egy-kettő s általános csodálkozást keltett mindenfelé. 

— Ejnye, no nézzétek, mit nem tud a tüzér?! — Mondja Karall János, ahogy nézegeti. 

Felsóhajt Pogácsa Imre : 

— Könnyű a tüzérnek! Van szerszámja, harapófogója, mindene. Könnyű akkor gyűrűt csinálni! — De mi? Hát hol veszünk mi alumíniumot? 

Nevetve szól bele Infanteriszt Kántor Antal: 

— Hát ott te is szerezhetsz, ahonnan a tüzér veszi. Csak úgy küldi a ruszi ide is az ágyúgolyót, mint a tüzérekhez. Ezen is van aluminium csak úgy, mint azon. 
Szót tett követ, próbálkoznak itt is, ott is, végre is Forró János megtalálja a gyűrűkészítés módját. 

Attól fogva aztán minden szabad idejében gyűrűt csinált mindenki. Feldolgoztak ott gyűrűnek minden talált orosz cündlit s hogy aztán elfogyott, zúgolódni kezdtek. 

— Vigye el az ördög ezt a muszkát, már három napja nem ágyúz, mintha itt se volnánk, mintha nem is volna háború! Azelőtt örökké ide szemetelt, már néha sok is volt, most meg, mikor kéne, kutyába se vesz bennünket. 

No rövidesen beteljesedett a kívánságuk: másnap délelőtt olyan ágyúzást kaptak, hogy egy kisebbfajta pergőtűznek beillett. Először csak a mögöttük lévő erdőszélet streifolta, aztán formálisan teleszórta az árkokat s az árok előtti részeket tábori lövedékkel. 

Máskor ilyenkor a baka meglapult a traverza mellett, vagy a rókalyukban keresett menedéket, most azonban félretéve minden óvatosságot ugrált ki az árokból s futott jobbra-balra a lehullott cündlik után az egész társaság. Azon melegében kapdosták össze; némelyiknek a kezét is megsütötte még. Infanteriszt Hornyák Mihály ordított legelől. 

— Gyertek, gyerekek, aluminium! 

Nem lehetett bírni velük. 

Végre is ezredparancs kellett hozzá, hogy megszüntesse, mint veszélyes dolgot a cündliszedést és gyűrűkészítést. 

(Forrás: Gere Zsigmond: Színes képek a 76-os bakák harcaiból. Bécs, 1918.)



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP