péntek, augusztus 27, 2021

Az osztrák-magyar haditengerészet F jelű úszódokkja még napjainkban is használatban (Frissítve!)

A Lajta és a Bodrog monitorok, valamint a félig elsüllyedt Dalmat jacht. Azon kevés egységek, amelyek túlélték a történelem viharait és megmaradtak a néhai osztrák-magyar haditengerészet hajóállományából. Évtizedeken át keringtek mendemondák arról, hogy egy névtelen öbölben vagy egy kikötő félreeső zugában, mindenki által elfeledve még ott rozsdásodik egyik vagy másik hadihajónk. Ezek persze nem voltak igazak, de kevésbé izgalmas egységet még találni az osztrák-magyar flotta állományából. Ez pedig nem más, mint az F jelű úszódokk, amit 1913-ban épített a haditengerészet a tengeralattjárók és a rombolók kiszolgálására, és napjainkban Cres kikötőjében található.

Az F jelű úszódokk, benne a 89F torpedónaszád. (Kép: Hadtörténeti Múzeum)


Az első világháború után az úszódokk olasz tulajdon lett. A második világháború végét Pólában élte meg, 15 méteres mélységbe süllyedve. Kijavítása után a jugoszláv haditengerészet használta. 1983-ban a Rovenska gőzös Mali Lošinj kikötőjébe vontatta, ahol felújították és részben átépítették. Ezután Cres kikötőjébe vontatták, és azóta is ott található. Az utolsó hajót 2020. június 23-án dokkolták ki benne.  

Az úszódokk napjainkban, Cres kikötőjében. (2023 szeptemberében.)

2020. október 15-én nyitották meg a Moise palotában a "Dokk kultúra" kiállítást, ahol bemutatták, hogyan alakítanák át a dokkot, hogy a város integráns részét képezze, és alkalmas legyen kulturális események befogadására. A művészi vízió szerint egy lebegő "élő múzeum" jönne létre, történelmi "látogatói központ", egy multifunkciós tér. Az átalakítás után a dokk alkalmas lenne szabadtéri rendezvények lebonyolítására, és egy kisebb könyvtárat is kialakítanának benne. Hogy ebből mi valósul meg, nem tudjuk, de 2020. június 19-én a horvát kulturális minisztérium előzetes védelem alá helyezte az úszódokkot. Reméljük, pozitív döntés születik, és a néhai osztrák-magyar haditengerészet még egy úszóegysége maradhat fenn az utókor számára.


Az SMU 20 tengeralattjáró és az F jelű úszódokk.

Frissítés: Sajnos az úszódokk védettsége 2024 júniusában lejár, és mivel nincs pénz a felújítására, szét fogják vágni! Szeretnénk nemzetközi kampányt indítani a megmentéséért. Bízunk benne, hogy sikerül megszólítanunk az utódállamok kulturális döntéshozóit és közös erővel rábírhatjuk a horvátokat, hogy ne tékozolják el ezt a páratlan ipari és hadtörténeti örökséget.0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP