2016. június 18., szombat

Az HMS Eden elsüllyedése - 1916. június 18.

1916. június 17-én a brit HMS Eden romboló feladata a francia H.M.T. France csapatszállító kísérése volt (mely korábban óceánjáró volt az Atlanti-óceánon), át a Csatornán, Le Havre-be.

Az HMS Eden a háború kitörése óta a Doveri Őrjárathoz volt beosztva, és a hajóforgalom biztosítása volt a feladata. A háború alatt a Királyi Haditengerészet egyik legsikeresebb vállalkozása a “Dover Patrol” volt, mely minimalizálta a veszteségeket amiket a portyázó német tengeralattjárók okoztak. 
Az HMS Eden romboló.
1916. június 18. korai óráiban a két hajó összeütközött a normandiai partok közelében. Háborús időszakban elkerülhetetlen, hogy gyenge fényviszonyok mellett kell a hajóknak navigálnia, és emiatt állandóan fennáll a veszélye egy ütközéseknek. Az HMS Eden nem tudott kitérni a nála sokkal nagyobb France elől, így az óriással való ütközés kettévágta a kis rombolót. A hajótest elülső része azonnal elsüllyedt, míg a hátsó fele a felszínen maradt és Le Havre-be vontatták.  

Az HMS Eden kapitánya, A.C.N. Farquhar sorhajóhadnagy és 42 társa, a hajóval együtt odavesztek. A maradék 33 túlélőt a France legénysége kimentette. Ez a tragédia 3 héttel a jütlandi ütközet után az elhunytak hozzátartozóin kívül szinte mindenki más számára gyorsan feledésbe merült.0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP