szerda, július 10, 2024

Hogy lesz egy somogyi születésű fiatalemberből a XX. század elején „Chinai hős”?

Mindez kiderül a Vasi K.u.K Matrózok Alapítvány gondozásában megjelent legújabb, Császári és királyi haditengerészet - A Chinai Hős - Kántor Géza története" című könyvéből.

A történet főhőse Kántor Géza 1877-ben látta meg a napvilágot Kaposmérőn. Édesapja Kántor János református tanító, édesanyja Farkas Erzsébet. Inkei elemi, majd csurgói három év gimnáziumi tanulmányai után 1892-ben lépett be a császári és királyi haditengerészet kötelékébe, ahol Sebenicoban elvégezte a hajóinas iskolát. 1895-ben az SMS Saida korvettel földkörüli útra indult. A hajóút Conrad Spiller fregattkapitány parancsnoksága alatt dél-amerikai, japán és kínai megállókkal 543 napig tartott. A hajó 357 napot töltött a nyílt tengeren, összesen megtett 33 000 tmf-et és ebből kereken 28 000 tmf-et vitorlával. A korvett 1897-ben ért vissza a polai hadikikötőbe. Kántor Géza még ez évben az SMS Wien hadihajóval részt vett Viktória angol királynő 50-ik koronázási évfordulóján Portsmouthban. Matrózunk mindkét hajóútról érdekes és izgalmas naplót vezetett, amelyek a kiadvány első két részében olvashatók.

1900-ban Kínában fellázadtak az un. Boxerek a külföldiek egyre erősödő hatalma és a kereszténység ellen. A lázadás leverésére kivezényelt 8 nemzet között volt az Osztrák-Magyar Monarchia is. Az akcióban négy cirkálóval vett részt, amely egyikén az SMS Maria Theresián Kántor Géza kormányos matróz is Kínába érkezett. Szeptember 20-án a cirkálóról Demeter György tengerészzászlós vezetésével partra szállt egy 42 fős különítmény főhősünkkel a soraiban. A különítményhez csatlakozott még 10 fő az SMS Aspern cirkálóról, hogy megostromolják a kínai Pei-ho folyó torkolatánál lévő Peitang erődöt. Útban az erőd felé álcázott aknamezőre értek, ahol négy akna felrobbant. A robbanás következtében két fő hősi halált halt, további 16 fő pedig súlyosabb és könnyebb sérüléseket szenvedett. A súlyos sérültek között volt Kántor Géza kormányosnegyedmester, aki a jobb szemére végleg megvakult és az egyik keze is roncsolódott. A Kínai kalandjáról nem maradt fent eredeti feljegyzése, de hazatérte után mint egy korabeli celeb, a „chinai hős” többször szerepelt a sajtóban, rendszeresen tartott felolvasó esteket, amik alapján a könyv harmadik fejezetében megismerhetjük izgalmas történetét.

Végezetül bemutatjuk a leszerelt hadirokkant tengerészt, aki a civil életben postamesterként és családapaként is becsületes, példamutató életet élt korai haláláig.

A könyvet a családi hagyatékból megmaradt fotók, térképek, illusztrációk teszik színesebbé, amely a régebbi kiadványainkkal az alábbi linken megvásárolható: 




0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP