hétfő, július 01, 2024

Cseh búvárok megtalálták az SM U-72 tengeralattjáró roncsát

Miután a németek megtudták, hogy a Monarchia fegyverszünetet akar kötni, utasították a Pólában és a Cattarói-öbölben állomásozó tengeralattjáróikat, hogy térjenek haza, a javítás alatt álló naszádokat pedig süllyesszék el. 1918. október 31-én tíz német tengeralattjáró merült a hullámsírba, köztük a Cattarói-öbölben állomásozó U-72 is.

Az SM U-72 egy UE-I típusú német tengeralattjáró volt, mely elsősorban aknaharcra épült. A felszínen 755, alámerülve 832 tonna vízkiszorítású naszád 38 aknát vihetett magával, de két 500 mm-es torpedóvető-csővel és egy 8,8 cm-es fedélzeti ágyúval is rendelkezett. Felszíni menetben 10,6 csomó sebesség elérésére volt képes, és 7880 tengeri mérföldet tudott megtenni, míg alámerülve 7,9 csomó volt a maximális sebessége, és 83 tengeri mérföld a hatótávja. Legénysége 4 tisztből és 28 matrózból állt.
A típus vonalrajza.
Az U-72 1916. január 26-án állt szolgálatba az Északi-tengeren, majd még azon év szeptemberében áthajózott a Mediterráneumba. Karrierje során 18 kereskedelmi hajót és 3 hadihajót süllyesztett el, míg 4 kereskedelmi hajót és egy hadihajót megrongált. Utolsó parancsnoka Hermann Bohm tengerész főhadnagy volt.

2009-ben a horvát és a montenegrói sajtóban felröppent a hír, hogy az RPM Nautical Foundation megtalálta egy tengeralattjáró roncsát a Cattarói-öbölben. A tudósítások során hol azt állították, hogy az osztrák-magyar U-72-őt találták meg, hol pedig azt, hogy a brit H2-t. Az igazság azonban az, hogy 72-es jelzetű osztrák-magyar tengeralattjáró sosem volt, az HMS H2 pedig nem süllyedt el. A hír kacsának bizonyult.

A történet azonban itt nem ért véget. 2022-ben a The Czech Diving Team búvárai folytatták a keresést. A legtöbben úgy gondolták, hogy a tengeralattjáró a Cattarói-öböl mélyén hever, valahol Risan környékén. Az sokáig fel sem merült, hogy valójában a Molunat előtt 2019-ben megtalált, és (tévesen) az UC-24-esnek azonosított roncs lehet az U-72. 
Az U-72 fedélzete.
A 85 méter mélyen heverő tengeralattjáró meglehetősen korrodált állapotban van, de a búvároknak sikerült azt azonosítani, valamint a fedélzeti ágyú megtisztítása után annak sorozatszámát is le tudták olvasni. A roncs feltárását német és osztrák történészek is segítették.

Forrás:
https://www.idnes.cz/technet/technika/ponroka-u-72-jadran-cesti-potapeci-prvni-svetova-valka.A240624_181205_tec_technika_alv

https://czechdivingteam.cz/



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP