szerda, március 30, 2016

A végső kimerülés határán - 1916. március 30.

Március végén a németek északi irányból támadást indítottak a 304-es magaslat ellen. Malancourt, Haucourt, és Bethincourt egymás után esett el, de a 304-es magaslat francia kézen maradt.

Egy német katona így emlékezett vissza: "...Egy bajtársunk teljesen eszét vesztette a szomjúságtól, és a Halott ember domb közelében ivott egy zöld nyálkával fedett pocsolyából. Egy holttest lebegett benne arccal lefelé. A hasa úgy fel volt puffadva, mintha napok óta csak azt a vizet kortyolná, melyben úszik."

Mindkét oldalon egyre gyakrabban fordultak elő a kimerültségből fakadó függelemsértések: német és francia katonák egyaránt megtagadták, hogy elhagyják a lövészárkot, az engedetlenség mindennapos volt, a csapatok pedig önként adták meg magukat. A háború túllépte azt a szintet, mely emberileg még elviselhető volt.
A 304-es domb lábánál.

A Portugal orosz kórházhajó elsüllyesztése

Egy nappal azután, hogy a német kormány szavazott a korlátlan tengeralattjáró-háborúról, az U-33 elsüllyesztett egy orosz kórházhajót a Fekete-tengeren. A Portugal nevű hajó kisebb csónakokat vontatott, melyek dugig voltak a török frontról érkezett sebesültekkel. Amikor megálltak, hogy az egyik felborult csónak utasait kimentsék, egy matróz észrevette a tengeralattjáró periszkópját, de mivel a kórházhajók a genfi egyezmény védelme alatt álltak, semmilyen óvintézkedést nem tettek, és arra számítottak, békén hagyja őket.

A tengeralattjáró azonban felemelkedett, majd mindenféle figyelmeztetés nélkül egy torpedót lőtt ki, de az nem talált. A második azonban a gépháznál robbant, és elsüllyesztette a Portugalt. Egy orosz torpedónaszád üldözőbe vette a támadót, de annak sikerült elmenekülnie. Az orosz és az antant kormányok egyaránt felháborodásuknak adtak hangot, és szándékos bűncselekménynek nevezték az esetet.
A Portugal kórházhajó.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP