csütörtök, április 14, 2016

Nivelle leváltja Pétaint - 1916. április 14.

Beérkezik a francia 50. Gyalog Hadosztály, hogy megerősítse a Vaux erőd 5. Tartalékos Hadtestét. Április végére már minden előkészülettel végeztek, hogy folytathassák a csatát. Von Mudra tábornokot Von Łochow tábornok váltotta, mint az Angriffsgruppe Ost (keleti harci egység) vezetője. Ezidáig ő volt a parancsnoka a 3. (Brandenburgi) Hadtestnek, ami bevette Douaumont erődöt. Von Mudra figyelmeztette, hogy óvakodjon az elhamarkodott lépésektől, amelyek csak még több felesleges áldozatot követelhetnek. A következő nagyobb hadmozdulat időpontját a koronaherceg születésnapjára, május 7-re, vasárnapra tűzik ki. Az akció kódneve "Maibowle". 

A német és a francia utánpótlás rendszere 

A német hadsereg vezetői komolyan aggódni kezdtek a frontvonalon harcoló katonák romló teljesítménye miatt. A német hadvezetés a katonákat egyenesen a frontra küldte, majd hónapokra ott is hagyta őket, az elesetteket pedig újoncokkal, nemritkán 18 év alatti fiatalokkal pótolták, akik legtöbbször semmilyen harci tapasztalattal nem rendelkeztek. A gyalogsági egységek tisztjeinek jóformán könyörögnie kellett a felsőbb vezetésnek, hogy tapasztaltabb katonákat küldjenek. A megfelelő kiképzés hiányában a besorozott gyerekeknek esélyük sem volt.
Francia katonák egy lövészárok erősítése közben.
A Pétain által vezetett franciák teljesen más rendszert használtak: a fronton állomásozó csapataikat bizonyos időközönként teljesen lecserélték. Ez az úgynevezett Noria-rendszer biztosította, hogy a francia egységek sokkal kevésbé legyenek leterhelve, mint a hosszú időre a fronton hagyott német katonák. Ennek következtében a francia seregek jóval nagyobb arányban vettek részt a verduni csatában, mint a németek. Körülbelül a francia katonák 70%-a harcolt a verduni "vérszivattyúban". 

Nivelle leváltja Pétaint 

A francia oldalon krízishelyzet alakult ki a katonai vezetésben. Joffre Pétaint hibáztatta a túl óvatos, és védekező stratégiája miatt. Mikor Pétain hosszabb időre szerette volna pihentetni a csapatait, Joffre arra az álláspontra jutott, hogy ez veszélyezteti a tervezett somme-i csata kimenetelét. Pétaint leváltotta, majd áthelyezte a központi hadsereg élére, amihez a verduni hadtest is tartozott. A helyére Robert Nivelle tábornok érkezett május elsején, hírhedten keménykezű katona, aki leginkább a frontális támadás híve volt [l’ attaque a outrance]. Az egyik beosztottja Charles Mangin tábornok, szintén harcedzett veterán, eddig a verduni 5. hadtest parancsnoka volt, és a könyörtelen akció miatt kiérdemelte a "mészáros" becenevet. Mangin célja az volt, hogy visszafoglalja a Douaumont erődöt.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP