2016. április 14., csütörtök

Nivelle leváltja Pétaint - 1916. április 14.

Beérkezik a francia 50. Gyalog Hadosztály, hogy megerősítse a Vaux erőd 5. Tartalékos Hadtestét. Április végére már minden előkészülettel végeztek, hogy folytathassák a csatát. Von Mudra tábornokot időközben leváltotta Von Łochow tábornok, mint az Angriffsgruppe Ost (keleti harci egység) vezetője. Ezidáig ő volt a parancsnoka a 3. (Brandenburgi) Hadtestnek, ami bevette Douaumont erődöt. Von Mudra figyelmezteti, hogy óvakodjon az elhamarkodott lépésektől, amelyek csak még több felesleges áldozatot követelhetnek. A következő nagyobb hadmozdulat időpontját a Koronaherceg születésnapjára, május 7. vasárnapjára tűzik ki. Az akció kódneve "Maibowle". 

A német és a francia utánpótlás rendszere 

A német hadsereg vezetői komolyan aggódni kezdenek a frontvonalon harcoló katonák egyre hanyatlóbb teljesítménye miatt. A németek a katonáikat egyenesen a frontra küldik, majd hónapokra ott is hagyják őket, az elesetteket pedig újoncokkal, nemritkán 18 év alatti fiatalokkal pótolják, akiknek legtöbbször semmi harci tapasztalatunk sincs. A gyalogsági egységek tisztjeinek jóformán könyörögnie kell a felsőbb vezetésnek, hogy tapasztaltabb katonákat küldjenek. A megfelelő kiképzés hiányában a besorozott gyerekeknek esélyük sincs.
Francia katonák egy lövészárok erősítése közben.
A Pétain által vezetett franciák teljesen más rendszert használnak: a fronton állomásozó csapataikat bizonyos időközönként teljesen lecserélik. Ez az úgynevezett Noria-rendszer biztosította, hogy a francia csapatok sokkal kevésbé legyenek leterhelve, mint a hosszú időre otthagyott német katonák. Ennek folyományaképp a francia seregek érezhetően jóval nagyobb létszámban vettek részt a verduni csatában, mint a németek, a folyamatos cserélődés miatt. Körülbelül a francia katonák 70%-a harcolt a verduni "vérszivatyúban". 

Nivelle leváltja Pétaint 

A francia oldalon krízis helyzet alakul ki a katonai vezetésben. Joffre Pétaint hibáztatja a túl óvatos, és védekező stratégiája miatt. Mikor Pétain hosszabb időre szerette volna pihentetni a csapatait, Joffre arra az álláspontra jutott, hogy ez veszélyezteti a tervezett somme-i csata kimenetelét. Pétaint leváltják, majd áthelyezik a központi hadsereg élére, amihez a verduni hadtest is tartozott. A helyére Robert Nivelle tábornok érkezik május elsején, hírhedten keménykezű katona, aki leginkább a frontális támadás híve [l’ attaque a outrance]. Az egyik beosztottja Charles Mangin tábornok, szintén harcedzett veterán, aki eddig a verduni 5. Hadtest parancsnoka volt, és kiérdemelte a "mészáros" becenevet, a könyörtelen akció miatt. Mangin célja, hogy visszafoglalja a Douaumont erődöt.0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP