péntek, augusztus 25, 2017

Mindegy… - A Nagy Háború anekdotái XXVI.

Az egyik vasuti állomáson történt a következő jellemző eset. Szabadságra jöttek a tisztek és várni kellett a csatlakozásra. Mit csinál ilyenkor az ember? Bemegy a vasuti étterembe, eszik-iszik és türelmetlenül vár. Így csináltak történetünk hősei is. Az az egy kicsit még is másképp, nó mert hát alkalom nyillott egy kis kaczérkodásra is.
Illusztráció az anekdotához.
Hőseink a kaczérkodás összes fortélyait és eszközeit elővették. Egyszerre csak egy fess kadett gondolt egy merészet és nagyot. Kezei között forgatta nagy bankókkal tel tárczáját, amit hosszú hat hónapokon át tömött bele, hogy majdan egyszer amugy Isten igazában kimulassa magát. Egy kicsit el is van kápráztatva a fiú ennyi pénzt sohasem látott egy rakáson. Boldogult diák korában a hatosokat kuporgatta, és ime most sok sok százas bankó van a zsebében. 

Kitör belőle a mult összes keserve, a férfi vágyak hat honapos elnyomatás járma alól felszabadulva, na meg az a sok pénz egy rakáson merész tettre késztették a kadétot. Odainti a pinczért és a következő megbizatést adja: “Pinczér! nézze csak azt a három hölgyet ott. Látja? Menjen oda és mondja meg nekik, hogy egy harcztérről jött kadét üzenteti nekik, hogy nem-e volna valamelyikük hajlandó velem jönni Pestre. 100 koronát adnék Neki és viselném az összes költségeket is!” A pinczér átveszi a megbízást de előbb még szükségesnek tartja megkérdezni, hogy melyiket kérdezze meg. Mire a kis kadét csak annyit mondott: “Mindegy az akármelyiket, csak nő legyen!”

A történeti hüség kedvéért meg kell még jegyeznünk, hogy a kis kadett meghallgatásra talált. 

Forrás: Nadály. 1 évfolyam, 5. szám. (1916. március)



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP