szerda, december 30, 2015

A bladensburgi első világháborús emlékmű a helyén marad

Deborah Chasanow marylandi szövetségi bíró elutasította az Amerikai Humanista Egyesület (AHA) beadványát, mely szerint a Bladensburg városában található első világháborús emlékmű alkotmányellenes és sértő.

A radikális ateista szervezet beadványában az alkotmány első módosítására hivatkozott, mely megtiltja, hogy az állam támogasson, vagy hivatalossá nyilvánítsa bármelyik vallást. Az AHA azzal az érveléssel támogatta meg beadványát, hogy 1931-ben három alkalommal is tartottak szentmisét az emlékmű közelében, továbbá a per során azt sugallta, hogy a felállításához a Ku-Klux Klánnak is köze volt. Utóbbi a per során szimpla hazugságnak bizonyult.
A szóban forgó emlékmű. (Forrás: http://www.change.org)
Chasanow bírónő megállapította, hogy az AHA semmilyen érdemi bizonyítékot nem tudott szolgáltatni, hogy az emlékművet vallási motivációval állították volna. Habár a kereszt kétség kívül vallási szimbólum, hősi emlékműként való felállítása nem egyházi célokat szolgált, és ilyen esetben nem feltétlenül bír vallásos üzenettel. Hozzátette még, hogy az emlékmű ellen az elmúlt évtizedek alatt senki sem emelt kifogást, ami szintén azt igazolja, hogy szinte senki sem úgy tekintett rá, mintha az állam egy vallást akarna támogatni.

A szervezet egyébként eddigi legnagyobb sikerét 2014 márciusában érte el, amikor egy dél-kaliforniai nőt feljelentettek, mert egy emlékművet helyezett el az út mellett, ahol a 19 éves fia meghalt. A városi tanács végül a kis emlékmű eltávolítására kötelezte a nőt.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP