szombat, december 19, 2015

Megkezdődik az Anzac- és a Suvla-öböl kiürítése a Gallipoli-félszigeten

Mivel az antant hatalmak nem tudtak további erősítéseket küldeni a hadszíntérre, 1915. október 11-én javasolták a mediterráneum főparancsnokának, Sir Ian Hamiltonnak, hogy vonja ki csapatait. Hamilton azonban dühösen visszautasította az indítványt, mert úgy vélte, az evakuáció elfogadhatatlanul magas, akár 50%-os veszteséggel járhat. Emiatt Hamiltont október 14-én leváltották, és helyére Sir Charles Monro-t nevezték ki.
Monro október 28-ai megérkezése után szintén a kiürítést javasolta, de már nem beszélt a lehetséges veszteségekről. Lord Kitchener ekkor mégis a kiürítés ellen kezdett el érvelni, de miután végiglátogatta a hadszintért, megváltoztatta véleményét. Ezek után a brit kormányban még hetekig vitatkoztak arról, hogy mit lépjenek, és csak december 7-én döntöttek végleg az evakuáció mellett.
Meglepő mód a hídfők kiürítése teljesen zökkenőmentesen zajlott, és az egész hadjárat legsikeresebb műveleteként vonult be a történelembe. Még a törököket is sikerült megtéveszteni, és fogalmuk sem volt, hogy mi történik az állásaik előtt. A hivatalos statisztikák szerint az antant csapatoknak mindössze három fő vesztesége volt.
Winston Churchill, az egész hadművelet ötletgazdája, és legnagyobb támogatója később csak ennyit fűzött hozzá Monro sikeres kivonulásához: "Jött, látott, kapitulált."
(Kép: A Suvla-öböl 1915-ben.)




0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP