szerda, december 30, 2015

Az HMS Natal elsüllyedése - 1915. december 30.

Cromarty kikötőjében belső robbanás miatt megsemmisül az HMS Natal páncélos cirkáló.

Az HMS Natal 1907-ben állt szolgálatba egy négytagú osztály második egységeként. Nevét Natal kolóniáról kapta, mivel építési költségeinek nagyobb részét az ottani lakosok fizették. 1912 decemberében azt a feladatot kapta, hogy szállítsa haza Whitelaw Reid amerikai nagykövet holttestét, mely küldetés teljesítése után legénysége a "tengeri halottaskocsi" nevet adta neki.


A háború kitörése után az Északi-tengeren járőrözött, de semmilyen említésre méltó esemény nem történt vele. 1915. december 17-én a második cirkáló rajjal együtt áthelyezték Cromartyba. December 30-án Eric Back kapitány filmvetítéssel egybekötött fogadást tartott a hajón, amire a tisztek feleségei és gyermekei, valamint egy civil barát és annak családja is meghívást kapott. Továbbá a közelben állomásozó Drina kórházhajó nővéreit is meghívták. Összesen 7 nő, három gyermek és egy civil férfi tartózkodott a hajón.

15:25-kor, minden előjelzés nélkül, több erőteljes robbanás rázta meg a hajó tatját, majd öt percen belül elsüllyedt. Először torpedóra vagy aknára gyanakodtak, de miután búvárok tüzetesen átvizsgálták a roncsot, kiderült, hogy belső robbanás történt. Valószínűleg a kordit robbant be. A halottak száma 390 és 421 fő között volt.
Az HMS Natal felborult roncsa.
Apály idején a roncs évtizedeken át kilátszott a vízből, és az elhaladó hadihajók még a második világháború idején is tisztelegtek neki. Végül azonban a hajótest nagy részét szétdarabolták, majd a maradékot a '70-es években felrobbantották, hogy ne veszélyeztesse az arra haladó hajókat. 

Az HMS Natal elhunytjainak több emlékművet is állítottak. Először 1927-ben, Durbanban emeltek egy oszlopot, majd legutóbb 2000-ben, az invergordoni Natal Parkban helyeztek el egy emléktáblát.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP