kedd, március 08, 2016

Francia ellentámadás - 1916. március 8.

A németek március 7-én foglalták el a Bois de Corbeaux erdőt a Halott ember domb közelében, ami lehetőséget adott nekik arra, hogy a szárnyakon támadják meg a magaslatot. A franciák szokatlan módon egy azonnali ellentámadás mellett döntöttek, hogy visszaszerezzék a területet. 

A támadást Macker alezredes vezette, aki azzal írta be magát a történelemkönyvekbe, hogy „nyugodtan szivarozva és sétapálcáját lóbálva” masírozott előre katonáival. Emberei hajnalban kiugráltak a lövészárkokból, és három tömött sorban indultak előre, ami sokkal inkább emlékeztetett a napóleoni háborúk harcmodorára, mint az első világháború alatt megszokottra. A fegyelmezetten menetelő francia katonák közel száz métert tettek meg, miközben a német gránátok és lövedékek egymás után ütöttek lyukat az alakzatukon. Száz méter után azonban feltűzték bajonettjeiket és rohamra indultak. A németek, akik végignézték ezt az elszánt és öngyilkos menetelést, nem bírták tovább idegekkel, és visszavonultak. 

Macker alezredes, aki felfelé pödört bajúszával a háború előtti francia tiszt egyik mintapéldánya volt, március 10-én esett el, egy hasonlóan bátor ellentámadás során. Épp gratulálni akart az egyik zászlóaljparancsnokának, amikor egy német géppuskasorozat mindkettőjüket megölte.
Francia katona egy visszafoglalt lövészárokban.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP