2016. május 12., csütörtök

Az utolsó kivégzések - 1916. május 12.

James Connolly és Seán MacDiarmada halálávalval zárultak a dublini felkelők kivégzéseinek sora. Connolly volt a parancsnoka a lázadóknak, akik Dublin utcáin harcoltak. 

Connolly Edinburgh ír negyedében született, és egyszerre volt republikánus és szocialista is. Ő vezette az Ír Polgári Sereget, és a trade unionista katonákat, akik a felkelésben harcoltak. Súlyos sérülést szenvedett a Főpostánál, ahol puskagolyó találta el. Raboskodását a Dublin kastélyban fekvőbetegként töltötte, majd ő volt az utolsó, akit kivégeztek. Hordágyon vitték a kivégzőosztag elé, majd egy székhez kötözték, annak ellenére, hogy az orvosai szerint amúgy is belehalt volna sebeibe.

Connoly halála bőszítette fel legjobban az íreket. Noha sokan nem pártolták a felkelést, de a brutális megtorlást, és a rengeteg kivégzést a hazájuk elnyomásának vették.  
Az egyetlen fotó, ami Connoly-ról készült a felkelés során. A hordágyon fekszik, brit katonák között.
Seán MacDiarmada: 1884-ben született Leitrimben. 1900-ban Glasgow-ba emigrált, majd onnan tovább Belfastba, 1902-ben. 1906-ban csatlakozott az Ír Köztársaság testvériséghez Belfastban, majd 1908-ban átköltözött Dublinba, ahol igazgatói pozícióba került az IRB újságjánál, az Irish Freedomnál.  

Noha 1912-ben megfertőződött a gyermekbénulással mégis megbízást kapott mint ideiglenes tagja a Ír Önkénteseknek, majd 1915-ben átkerült az IRB katonai bizottságába. A felkelés alatt a Főpostában berendezett főhadiszálláson szolgált. 1916. május 12-én végezték ki. 0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP